Waar let je op bij een e-bike verzekering?

Gepubliceerd op 14 maart 2022

Verzekeren

In Nederland worden circa 500.000 fietsen per jaar gestolen. Sinds de opmars van de e-bike neemt de waarde van die gestolen fietsen flink toe. Hoe voorkom je diefstal van je kostbare fiets en hoe sluit je zo verstandig mogelijk een e-bike verzekering af? Wij zochten het voor je uit.

Uit cijfers van de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) blijkt dat de meeste aangiften van e-bikes gaan over diefstal op straat. Maar er kwamen in 2021 ook veel aangiftes van diefstal uit woningen, schuren, (garage-)boxen, kantoorpanden en andere gebouwen. We raden je daarom sterk aan om je e-bike ook op deze plekken met twee sloten te vergrendelen en vast te maken aan grond of muur.

Verzekeren

Maak je veel gebruik van je elektrische fiets? Dan is een e-bike verzekeren het overwegen zeker waard. Verzekeraars rekenen voor een elektrische fiets 20 procent minder premie dan voor een niet-elektrische variant, blijkt uit onderzoek van MoneyView. Ook krijg je vaak korting als een fiets beschikt over een trackingsysteem.

Een verklaring voor de lagere premie kan zijn dat fietsers e-bikes (nu nog) vaker gebruiken voor recreatief fietsen en minder voor “de boodschappen” dan bij stadsfietsen het geval is. Waar stadsfietsen vaker worden geparkeerd bij diefstalgevoelige plekken als stations en winkelcentra, is dat bij elektrische fietsen op dit moment nog minder het geval. Door de komst van goedkopere e-bikes en de toename van het gebruik, zal dit beeld naar verwachting gaan veranderen.

Dekking

Bij de meeste verzekeraars is schade en diefstal gedekt. Let er daarbij op of ook accessoires zoals fietszitjes zijn meeverzekerd. Ook kun je vaak pechhulp meeverzekeren. Stel dat je iemand anders schade toebrengt, dan is dat gedekt op je gewone aansprakelijkheidsverzekering. Wordt je fiets uit een dichte schuur gestolen, dan bestaat er vaak ook dekking op de inboedelverzekering. Heb je zowel een fiets- als een inboedelverzekering, kijk dan welke voorwaarden je de beste schadevergoeding opleveren. Heb je een speed pedelec? Houd er dan rekening mee dat deze variant e-bike gezien wordt als bromfiets waarvoor een WA-verzekering verplicht is.

Twee sleutels

Een veelgemaakte fout van veel e-bike eigenaars is het bewaren van de reservesleutel in de fietstas. Op het moment dat je fiets gestolen wordt, ben je dan óók direct de reservesleutel kwijt. Dit kan een probleem zijn bij het verhalen van schade op de verzekeraar. Veel e-bike verzekeringen eisen namelijk twee originele sleutels bij aangifte. Zorg er dus altijd voor dat je je fiets op slot zet met een goedgekeurd (elektronisch) slot en je reservesleutel op een veilige plek thuis bewaart.

Ook dan zijn we er voor jou

Heb je je zinnen gezet op een e-bike en vraag je je af of een verzekering in jouw geval verstandig is? Loop dan vóór aankoop eens binnen bij het Veldsink Advies kantoor bij jou in de buurt. Een van onze adviseurs geeft je graag advies, toegespitst op jouw specifieke situatie. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Waar let je op bij een e-bike verzekering?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden