Voorkom brand in buitenopslag

Gepubliceerd op 08 maart 2021

Risicopreventie

Veel (productie)bedrijven reserveren buitenruimte op hun perceel voor het opslaan van materialen zoals pallets en kratten. Maar wist je dat het onbeheerd opslaan van brandbaar materiaal enorm gevaarlijk kan zijn? Brand in of rondom je bedrijfspand is niet altijd te voorkomen, maar door het treffen van voorzorgsmaatregelen verminder je wel aanzienlijk het risico hierop. Wij geven je tips om zo’n brand te voorkomen. Het zal je een hoop leed besparen!

Eind 2016 is in de gemeente Hardinxveld-Giessendam brand ontstaan in een buitenopslag van pallets en kunststof kratten. Deze afgesloten buitenopslag, met een ruimte van circa drie meter, lag tussen twee bedrijfsverzamelgebouwen. De houten pallets en kunststof kratten zijn erg brandbaar en hebben door onbekende reden vlam gevat. De buitenbrand is in de twee panden naar binnen geslagen en heeft veel schade veroorzaakt.

Maak je materialenopslag veilig

Ondernemers staan vaak onvoldoende stil bij de risico’s die zo’n opslag met zich meebrengt. Een ramp als deze is in een mum van tijd gebeurd. Dit wil je natuurlijk altijd voorkomen. Onthoud daarom goed dat buitenopslag op eigen terrein een verantwoordelijkheid is van jou als bedrijfseigenaar en je hier dus zeer zorgvuldig mee om moet gaan. Stel jezelf de vraag: zijn de materialen die ik wil opslaan brandbaar? Zo ja, welke maatregelen kan ik treffen om ontsteken te voorkomen? Hierbij enkele tips:

  • Plaats bij voorkeur brandbaar materiaal binnen in het pand.
  • Staat het brandbaar materiaal buiten? Plaats het dan op een afstand van minimaal 5 á 10 meter vanaf je pand.
  • Maak voor de opslag van brandbaar materiaal gebruik van een metalen container.
  • Zorg ervoor dat de nooduitgangen altijd vrij blijven en brandblussers eenvoudig voor het grijpen liggen.

Beleidsmatige maatregelen tegen brandstichting

Los van deze specifieke tips voor buitensopslag is het voor ondernemers altijd belangrijk om oog te hebben voor de beleidsmatige aspecten van een goed brandveiligheidsbeleid. Je kunt immers de nieuwste brandblussers hebben, maar als ze niet op de goede plek hangen, hebben maatregelen geen zin. Laat brandveiligheid daarom een structureel onderdeel zijn van je bedrijfsprocessen. Het identificeren, analyseren, voorkomen en controleren van (nieuwe) risico’s is een cyclus die je regelmatig moet doorlopen. Ook zijn de volgende zaken belangrijk:

  • Maak vaste draaiboeken, procedures en checklists, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er van hem of haar wordt verwacht.
  • Maak binnen je organisatie iemand verantwoordelijk voor de uitvoering van het (brand)veiligheidsbeleid.
  • Controleer regelmatig of alle brandblussers nog aanwezig zijn en vervang ze als het blusmiddel over de datum is.
  • Zorg ervoor dat je medewerkers oefenen met de blusmiddelen en de veiligheidsprocedures, zodat ze weten waar blusmiddelen staan en hoe ze ermee moeten omgaan. De brandweer kan helpen om een training te verzorgen.

Hierboven staan enkele maatregelen die je kunt nemen. Wil je exact weten welke vormen van brandpreventie voor jouw bedrijf specifiek aan te raden zijn? Neem dan even contact op met je lokale adviseur. Wij helpen je graag.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Voorkom brand in buitenopslag
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden