Welke verzekeringen heb je nodig bij een eigen huis?

Gepubliceerd op 11 augustus 2023

Verzekeringen

Het kopen van een huis is een bijzonder moment in je leven. Je bent huiseigenaar! Of je nu je eerste huis koopt, of dat je een vervolgstap maakt om groter of kleiner te gaan wonen: je hebt een hoop te regelen. Ook je verzekeringen veranderen. Deze verzekeringen heb je nodig voor je eigen huis:

Opstalverzekering

Als je een huis koopt, ben je voor de overdracht verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, ook wel woonhuisverzekering genoemd. Hiermee is je woning verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak.

Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. De opstal bestaat uit de woning en alle onroerende goederen die bij de woning horen, zoals schuren, zonnepanelen en schuttingen. Je kunt glas ook meeverzekeren. Heb je een appartement? De Vereniging van Eigenaren (VvE) sluit dan een opstalverzekering af voor het hele gebouw.

Inboedelverzekering

Alle losse spullen in huis kun je verzekeren met de inboedelverzekeringen. Denk aan meubilair, apparaten, kleding en sieraden. Soms zijn ook huisdieren meeverzekerd. Je kostbaarheden zijn vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd en ook voor de dekking buitenshuis is het slim om te checken wat er in de verzekering valt.

Deze verzekering is niet verplicht, maar het is fijn om te weten dat bij brand, inbraak, vorst of andere zaken je spullen verzekerd zijn. Schade als gevolg van opzet, eigen schuld of achterstallig onderhoud wordt meestal niet verzekerd.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid van jou en je medeverzekerden voor schade aan personen en aan andermans spullen. Stel je bijvoorbeeld voor dat een zonnepaneel bij storm van je dak afwaait en bij de buurman schade aanricht aan zijn huis. Als blijkt dat de installatie van de panelen niet deugde of als er sprake is van achterstallig onderhoud, kun je aansprakelijk worden gesteld. Het is niet verplicht, maar wel raadzaam om deze verzekering af te sluiten. Schadeclaims kunnen namelijk enorm hoog oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je de rest van je leven met financiële schulden zit om de schadeclaims te betalen.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering – het woord zegt het al – keert uit bij overlijden. De uitkering zorgt ervoor dat jouw partner of nabestaanden de hypotheek (deels) af kunnen lossen. Zo kan bijvoorbeeld je partner met je kinderen in de woning blijven wonen.

De overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht, wel stellen sommige hypotheekverstrekkers deze verplicht. Je bepaalt zelf welk bedrag je verzekert. Dat kan een vast bedrag zijn, of een bedrag dat in lijn loopt met de restschuld van de hypotheek.

Rechtsbijstandverzekering

Niet verplicht, maar wel fijn om te hebben: de rechtsbijstandverzekering. Je bent dan verzekerd van juridische hulp of advies bij een geschil. Bijvoorbeeld als je een conflict hebt over je koopcontract. De meest voorkomende soorten geschillen zijn verkeerszaken, consumentenkwesties en arbeidsgeschillen. De rechtsbijstandverzekering kun je vaak met onderdelen of modules afsluiten. Is het een nuttige verzekering? Dat hangt af van de kans voor jou op een mogelijk conflict. Maar met een rechtsbijstandverzekering ben je al snel goedkoper uit dan wanneer je zelf een advocaat moet inhuren. Kijk dus goed wat voor jou de slimste optie is.

Advies over verzekeringen

Heb je een koophuis of ga je er binnenkort een kopen? Bekijk goed welke verzekeringen voor jou relevant zijn om af te sluiten. Zet op een rijtje wat je nodig denkt te hebben. Of laat je informeren door een adviseur van het kantoor bij jou in de buurt terecht. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Welke verzekeringen heb je nodig bij een eigen huis?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden