Vergeet niet je landbouwvoertuig te verzekeren

Gepubliceerd op 02 november 2022

Onderneming

Heb jij een tractor, aanhangwagen, graaf- of veegmachine en/of een motorrijtuig met beperkte snelheid? Let dan op! Al sinds begin dit jaar geldt er een verzekeringsplicht voor deze voertuigen. Heb jij dat nog niet geregeld? Doe het dan snel, want inmiddels is gestart met de handhaving hiervan.

Sinds 1 januari 2022 is het verplicht om een landbouwvoertuig te registreren bij de RDW en te verzekeren. Je hebt dit nodig om met je voertuig de weg op te mogen. Hiervoor moet je een aantal stappen doorlopen. Wil je namelijk je voertuig registreren en een kenteken ontvangen, dan moet je eerst een keuring laten doen bij de RDW. Pas dan kun je jouw voertuig(en) verzekeren.

Nog 80.000 eigenaren met onverzekerde voertuigen

Op dit moment heeft ruim een kwart van de 750.000 geregistreerde landbouwvoertuigen nog geen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Eigenaren van onverzekerde voertuigen krijgen sinds 1 juli 2022 een boete als ze onverzekerd met het voertuig de weg op gaan. De RDW is daarom gestart met het actief benaderen van eigenaren van landbouwvoertuigen die nog geen verzekering hebben afgesloten.

Verzekeren op kenteken in plaats van op bedrijfspolis of chassisnummer

Hoe kan het dat er zoveel onverzekerde landbouwvoertuigen zijn? Mogelijk zijn veel voertuigen op chassisnummer verzekerd of via een bedrijfspolis. Maar je moet ze juist op kenteken verzekeren. Heb je bijvoorbeeld je tractor verzekerd via je bedrijfspolis, dan is deze dus niet juist verzekerd. Check daarom of je voertuig als WA-verzekerd geregistreerd staat bij de RDW. Dat doe je eenvoudig via deze kentekencheck.

Controle start in 2023

Vanaf 1 januari 2023 start de RDW met zogenaamde registervergelijking. De keurings- en verzekeringsgegevens van landbouwvoertuigen worden met het kentekenregister vergeleken. Elk voertuig wordt minstens één keer per jaar voor beide verplichtingen gecontroleerd. Ga dus snel aan de slag om je voertuig te registreren, want het nieuwe jaar nadert al snel! Meer informatie hierover vind je op de website van de RDW: www.rdw.nl/registreren.

Geregistreerd en verzekerd

Heb je het kentekenbewijs voor je voertuig(en) ontvangen, geef dit dan aan ons door, samen met de meldcode die je erbij krijgt. Wij kunnen dan een verzekering voor jouw voertuig afsluiten. Heeft jouw voertuig al wel een WA-verzekering bij ons, maar niet op kenteken? Zodra we het kentekenbewijs ontvangen hebben, zorgen we ervoor dat je voertuig ook als ‘verzekerd’ geregistreerd komt te staan in het kentekenregister van de RDW.

Heb je nog vragen over het verzekeren van landbouwvoertuig(en)? Neem dan contact op met je zakelijk adviseur in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Vergeet niet je landbouwvoertuig te verzekeren
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden