Veranderingen in je portemonnee vanaf juli 2022

Gepubliceerd op 01 juli 2022

Betalen en sparen

Sinds vandaag zijn er enkele wetwijzigingen doorgevoerd die invloed hebben op jouw portemonnee. Een aantal van die wijzigingen zijn: de btw op energie gaat tijdelijk omlaag, het minimumloon gaat iets omhoog, verhuurders mogen de huur verhogen en pensionado’s krijgen er iets bij. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

 • Minimumloon gestegen

Op 1 juli is het minimumloon iets omhoog gegaan. Als je 21 jaar of ouder bent en 36 uur werkt, dan staat daar tegenwoordig minstens 11,26 euro per uur tegenover. Het minimumuurloon is nu nog 11,06 euro bruto. Ook jeugdlonen en uitkeringen stijgen mee, want die zijn gekoppeld aan het minimumloon. Hoeveel dat precies in jouw situatie is, vind je terug op de site van de Rijksoverheid.

Nu gaat het om een stijging van slechts 20 cent, maar volgend jaar gaat het minimumloon harder omhoog. In het coalitieakkoord is afgesproken dat het stapsgewijs met 7,5 procent wordt verhoogd. Daarmee zou het minimumloon volgens de huidige verwachtingen in 2025 uitkomen op 13,18 euro. Vanwege de huidige hoge inflatie begint het kabinet daar niet pas in 2024, maar volgend jaar al mee. Het gaat in 2023 om een verhoging van 2,5 procent tot 11,94 euro.

 • Belasting op energie gedaald

Een van de belangrijkste wijzigingen is de verlaging van de btw op energie. Het btw-tarief is van 21 naar 9 procent gegaan. Dit geldt voor stroom, gas en stadsverwarming en blijft voorlopig van kracht tot het einde van dit jaar. De btw op brandstoffen blijft op 21 procent staan. De accijns op onder meer benzine en diesel is eerder dit jaar al verlaagd.

De flink gestegen energieprijzen zijn reden geweest voor de belastingverlaging. Men vreest namelijk dat hierdoor veel mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De maatregel loopt voorlopig tot het einde van dit jaar. Voor huishoudens met een gemiddeld verbruik komt de btw-verlaging neer op een besparing van ongeveer 140 euro in zes maanden.

 • Huren mogen weer omhoog

Om huurders tijdens de coronacrisis te ontzien, mochten de huren van sociale huurwoningen het afgelopen jaar niet verhoogd worden. Nu wel: woningcorporaties mogen weer 2,3 procent verhoging opleggen. Voor woningen in de vrije sector mag de huurverhoging maximaal 3,3 procent bedragen. De huur mag één keer per jaar worden verhoogd.

 • Kinderbijslag gestegen: 20 euro erbij

Eigenlijk zou de kinderbijslag dit jaar niet stijgen, maar vanwege de hoge inflatie is het kabinet op dat besluit teruggekomen. En dat is goed nieuws voor ouders: de kinderbijslag gaat per 1 juli met zo’n 20 euro per kind per kwartaal omhoog. Voor een kind tot en met vijf jaar is het bedrag nu 249 euro, zes tot en met elf jaar 302 euro en voor een kind van twaalf tot achttien gaat het om 356 euro.

 • Kortere betaaltermijn voor grote bedrijven aan zzp en kleinbedrijf

Kleine bedrijven of zzp’ers die opdrachten voor grote bedrijven uitvoeren, krijgen eerder hun geld: de wettelijke betalingstermijn is van zestig naar dertig dagen gegaan.

 • Veel pensioenen gestegen

Enkele grote pensioenfondsen hebben de pensioenuitkeringen in juli verhoogd. Onder andere ambtenarenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, geeft gepensioneerden er 2,4 procent bij. Ook enkele andere fondsen, waaronder metaalfonds PME, hebben een verhoging aangekondigd.

Ook dan zijn we er voor jou

Hopelijk hebben bovenstaande veranderingen een positieve invloed op je portemonnee.
Maar wist je dat een onverwachte gebeurtenis in je leven (zowel positief of negatief) je financiën zomaar eens behoorlijk in de war kunnen schoppen? Hier helpt de Veldsink Financiële Foto je bij. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens contact op met een Veldsink kantoor bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Veranderingen in je portemonnee vanaf juli 2022
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden