Van bod tot koopcontract. Wanneer wordt het bindend?

Gepubliceerd op 26 november 2019

Hypotheken

Koophuizen zijn vaak liefde op het eerste gezicht. Bij de bezichtiging weet je het meteen: dit is ‘m! Dan ga je een bod uitbrengen. Hoe werkt dat? Is het eerste bod meteen bindend? Wanneer ben je in onderhandeling met de verkoper? Wat zijn jouw rechten als koper? We leggen het graag even uit.

Het belangrijkste: een mondeling bod is niet bindend. Volgens de wet is er alleen een overeenkomst als dat op papier staat en door de koper is ondertekend. Heb je in al je enthousiasme een bod gedaan waar je later spijt van hebt? Geen nood. In deze fase zit je nog nergens aan vast.

Wanneer is een bod bindend?

Als je het met de verkoper eens bent over de prijs en de voorwaarden, kun je een voorlopig koopcontract tekenen. Dat is in principe bindend, maar er zijn uitzonderingen. Na het ondertekenen heb je altijd drie dagen bedenktijd. Van die drie dagen moeten er minstens twee gewone werkdagen zijn. Binnen die periode mag je zonder reden de koop afzeggen.

Het is verstandig om altijd ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract. Deze beschermen je tegen financiële problemen als bijvoorbeeld de financiering niet rond komt of als achteraf blijkt dat de woning verborgen gebreken heeft.

Financieringsvoorbehoud

Bij het uitbrengen van het bod en in de koopovereenkomst kun je financieringsvoorbehoud opnemen. Hierin geef je u aan je te beroepen op financieringsvoorbehoud, wanneer je op een bepaalde datum niet beschikt over de koopsom (+ kosten koper). Je geeft ook aan gebruik te willen maken van een hypothecaire geldlening bij een geldverstrekker. Je verplicht jezelf om al het mogelijke te doen om de financiering rond te krijgen.

Bouwkundige keuring

Een andere ontbindende voorwaarde die in veel contracten staat, is een ongunstige bouwkundige keuring. Blijkt er veel mis met het huis, dan kun je nog zonder boete onder de koop uit. Ook het niet krijgen van Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kun je op laten nemen als ontbindende voorwaarde.

Het is niet zo dat de overeenkomst uit zichzelf ongeldig wordt, als aan een van de ontbindende voorwaarden is voldaan. Je moet zelf binnen een bepaalde termijn schriftelijk richting de makelaar of de verkopende partij de koopovereenkomst ontbinden.

Zijn er geen geldige redenen om van de koop af te zien en zit de bedenktijd erop? Dan is het voorlopig koopcontract bindend. Je kunt nog steeds weigeren het huis te kopen, maar dan ben je de verkoper wel een boete verschuldigd van 10% van de koopsom.

Mag een makelaar met meerdere kopers onderhandelen?

Een verkopend makelaar mag geen potentiële kopers tegen elkaar uitspelen. Het bod van de één mag dus niet gebruikt worden om een hoger bod te ontlokken bij de ander. Het is echter een misverstand dat een verkoper geen biedingen meer mag overwegen als hij in onderhandeling is.

Als er een tweede koper geïnteresseerd is, staat het hem zelfs vrij om de vraagprijs te verhogen. De makelaar zal vervolgens vragen om een uiterst bod te doen op het huis. Als dat bod te laag is, kan hij de onderhandelingen afbreken om door te gaan met de tweede koper.

Ga je op huizenjacht, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Kom vooraf eens langs bij jouw hypotheekadviseur in de buurt voor een vrijblijvende verkenning van de financieringsmogelijkheden. Als snel handelen vereist is, is de kans kleiner dat je straks in de problemen komt.

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Van bod tot koopcontract. Wanneer wordt het bindend?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden