Vakantiegeld gebruiken voor financiële zekerheid

Gepubliceerd op 14 juni 2023

Betalen en sparen

Waar de één (een deel van) het jaarlijkse vakantiegeld daadwerkelijk gebruikt voor een vakantie, besteedt een ander het aan een grote aankoop zoals nieuwe elektronica. Steeds vaker wordt het geld ingezet voor meer financiële zekerheid. Wat doe jij met je vakantiegeld?

Uit onderzoek blijkt dat bijna 3 op de 10 Nederlanders het vakantiegeld gebruiken voor iets anders dan een vakantie. Dit financiële extraatje wordt steeds vaker ingezet om te sparen, een deel van de hypotheek af te lossen of om te beleggen. Wil je jouw vakantiegeld niet (helemaal) gebruiken voor je vakantie? Dit kan er nog meer:

 • Investeren in je woning
  Om je wooncomfort te verbeteren, kun je het geld investeren in het verbouwen of verduurzamen van je huis. Als je zonnepanelen plaatst, je spouwmuren isoleert of gasloos gaat koken, dan bespaar je niet alleen energiekosten. Je verhoogt ook de waarde van je huis én je ontlast het klimaat. Mooi meegenomen: omdat je het geld in je eigen woning steekt, zijn de kosten aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting.
 • Sparen
  Vakantiegeld is ook te gebruiken om een financiële buffer op te bouwen, zodat je op onverwachte momenten een bedrag beschikbaar hebt voor noodzakelijke uitgaven. Ook als je van plan bent om een grote uitgave te (moeten) doen, is het verstandig om geld opzij te zetten.
 • Aflossen
  Het aflossen van schulden is altijd slim. Zo kun je een deel van je hypotheek (extra) aflossen zodat je lagere maandlasten krijgt. Je kunt je vakantiegeld ook gebruiken om openstaande rekeningen te voldoen, bijvoorbeeld als je iets bij een online winkel op rekening hebt besteld.

Uitbetalen: maandelijks of liever jaarlijks?

Sommige werkgevers bieden een individueel keuzebudget waarin je kan kiezen om je vakantiegeld maandelijks uit te laten betalen. Als je snel een gat in je hand hebt, is het volgens onderzoek van Nibud echter verstandig om het bedrag één keer per jaar uit te laten keren. Als je maandelijks vakantiegeld ontvangt, wordt het eerder ‘normaal’ dan het jaarlijkse extraatje en geef je het ongemerkt toch uit.

Meer informatie over betalen en sparen?

Misschien kun je meer met je vakantiegeld dan je dacht. Informeer eens bij het kantoor bij jou in de buurt hoe je het maximale uit je vakantiegeld kunt halen. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Vakantiegeld gebruiken voor financiële zekerheid
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden