Spullen in je tuin: hoe zijn die verzekerd?

Gepubliceerd op 06 mei 2024

Verzekeren

Veel tuinen hebben de uitstraling van een luxe woonkamer. Een design loungeset met comfortabele kussens, een duur barbecue-ei of misschien wel een terrasheater dragen bij aan een heerlijk buitenleven. Die wil en kún je niet iedere avond naar binnenhalen om te voorkomen dat ze gestolen worden of dat ze beschadigd raken. Hoe zijn deze spullen eigenlijk verzekerd?

Inboedelverzekering ook voor je tuin

Op de meeste inboedelverzekeringen is regulier tuinmeubilair, tuingereedschap en andere tuinspullen zoals parasols meeverzekerd tegen diefstal. Wist je dat zelfs het wasgoed aan de waslijn (mits in een afgesloten tuin) is meeverzekerd?

Heb je dure spullen, zoals die loungeset, dan kunnen er wel voorwaarden bij horen zoals een eigen risico of een maximale vergoeding. Is die maximale vergoeding dan genoeg? Ook dat barbecue-ei valt niet bij alle verzekeraars onder het tuinmeubilair. Het is slim om je verzekering te controleren en hem na gebruik voor de zekerheid toch maar in een afgesloten schuurtje te zetten.

Schade aan een schuurtje of schutting valt onder de opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zelf een schutting betaald en geplaatst, dan valt die onder het huurdersbelang en dat is in de regel weer meeverzekerd op de inboedelverzekering.

Overige spullen die je in de tuin gebruikt

Stel: je zit buiten aan de tuintafel met je laptop. De deurbel gaat, je laat hem onbeheerd achter om open te doen en als je terugkomt is hij verdwenen. Iemand heeft je laptop gestolen! Wat dan? Voor zulke situaties bestaat er een speciale buitenhuisdekking of mobiele elektronicadekking. De verzekeraar verwacht natuurlijk wel dat je, net als bij alle verzekeringen, voorzichtig met je spullen omgaat.

Een fiets is geen tuinmeubel, dus als je die in de tuin hebt staan, is hij niet verzekerd tegen diefstal. Om voor schadevergoeding in aanmerking te komen moet je fiets over het algemeen op slot staan in een afgesloten schuurtje.

Met een gerust gevoel buitenshuis genieten

Het is verstandig om datgene wat je kunt verplaatsen (zoals prijzig tuingereedschap) elke avond op te bergen in een afgesloten schuur. En leg die dure zitmaaier vast aan een slot. Is er slecht weer of een zomerstorm op komst, berg losse spullen dan op. Zorg sowieso voor een stevige schutting en wees alert op losse takken: dus ook je tuin onderhouden hoort erbij.

Wil je meer weten over wat er precies is verzekerd op jouw inboedel-, opstal- of buitenhuisverzekering? Vraag het gerust even na bij jouw adviseur in de buurt zodat je verzekeringen passen bij de waarde van jouw huis en jouw bezittingen. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Spullen in je tuin: hoe zijn die verzekerd?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden