Stress over je financiële situatie

Gepubliceerd op 05 juli 2024

Financiële zekerheid

Bang zijn dat je de rekeningen niet meer kunt betalen. Schrikken van die blauwe envelop die op de mat valt. Steeds meer mensen hebben stress over hun financiële situatie. Wat zijn de gevolgen en wat kun je eraan doen?

Het leven wordt steeds duurder: de boodschappen, energie, brandstof. Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft op dit moment geldproblemen, berekende het Nibud. Dat kan voor flinke stress zorgen en daarmee ook invloed hebben op je gezondheid. Veel mensen durven niet om hulp te vragen en schuiven hun geldzorgen voor zich uit.

Hypotheekzorgen

Een deel van de Nederlanders heeft moeite om de hypotheeklasten te betalen. En een groeiende groep woningeigenaren heeft maar net of net niet genoeg inkomen om alle maandelijkse vaste lasten te kunnen betalen. Dat komt bijvoorbeeld doordat je gezinssituatie is veranderd, je hypotheekrente omhoog is gegaan of dat je je baan bent kwijtgeraakt.

Zo’n verandering heeft invloed op je vaste lasten, waardoor je mogelijk ineens veel meer moet betalen en er maandelijks minder over blijft. Het is daarom goed om in kaart te brengen wat je kunt doen om je hypotheeklasten onder controle te houden. Heb je inzichtelijk wat voor soort rente je hebt? Kun je misschien je rente verlagen of je hypotheek herfinancieren? Een adviseur kan je hier natuurlijk bij helpen.

Tips om je financiële situatie te verbeteren

Kun je hulp gebruiken om je geldzorgen te verminderen? We geven je alvast enkele tips om je financiën te verbeteren. Het begint met inzicht:

 • Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Noteer al je inkomsten en vaste uitgaven. Zorg dat je je essentiële vaste lasten (huur/hypotheek, nutsvoorzieningen, boodschappen) goed in kaart hebt en geef deze prioriteit.
 • Stel automatische incasso’s in voor je vaste lasten. Hierdoor verlaag je de kans op vergeten betalingen en daarmee te-laat-boetes.
 • Kijk of het mogelijk is om te besparen op je vaste kosten. Het kan bijvoorbeeld lonen om over te stappen naar een andere energieleverancier of internetaanbieder.
 • Probeer (structureel) te sparen zodat je een financiële buffer opbouwt voor onverwachte uitgaven.
 • Verkoop ongebruikte spullen, bijvoorbeeld via Marktplaats of Vinted. Tip: zet het geld dat je hiermee verdient apart en bouw zo een extra spaarpotje op!

Vraag om hulp

Financiële stress kan een grote impact hebben op je gezondheid, je familie of je werk. Heb jij zorgen over jouw financiën en het betalen van de maandelijkse rekeningen? Er zijn veel instanties die je kunnen helpen bij je geldzorgen. De gemeente heeft bijvoorbeeld een loket voor bewoners in geldproblemen.

Ook een financieel adviseur kan je helpen bij het in kaart brengen van jouw financiële situatie en geeft je tips en handvatten om je maandelijkse lasten omlaag te brengen. Bijvoorbeeld door met een Veldsink Financiële Foto te zorgen voor inzicht in je financiële situatie en daarmee voor rust.

Maak een afspraak voor persoonlijk advies en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Stress over je financiële situatie
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden