Hoe stop je als zzp’er met je ondernemerschap?

Gepubliceerd op 01 juni 2023

Onderneming

Ben je zzp’er en run je een eigen bedrijf? Er komt een moment dat je stopt met je eenmanszaak. Misschien ga je met pensioen of heb je besloten om in loondienst te gaan werken. Of liggen er financiële of gezondheidsredenen aan ten grondslag? Het maakt niet uit wat jouw reden is, als je stopt met ondernemen zul je het een en ander goed moeten afwikkelen. Wat moet je zeker niet vergeten?

Je klanten en leveranciers informeren

Jouw klanten en leveranciers breng je bij voorkeur persoonlijk, maar in ieder geval tijdig, op de hoogte dat je ermee stopt. Dit geeft hen de mogelijkheid om een alternatief te vinden voor jouw producten of diensten. Ook leveranciers kunnen dan op zoek naar een nieuwe afnemer en je geeft hen de tijd om lopende afspraken goed af te ronden. Kun je een alternatief bieden, laat het dan weten.

Website offline halen

Kondig de bedrijfsbeëindiging ook ruim van te voren aan op je website en eventuele zakelijke social media accounts om je volgers op de hoogte te brengen. Hef pas aan het eind van het hele proces de domeinnaam van je website en je zakelijke accounts op.

Uitschrijven bij de Kamer van Koophandel

Schrijf je uit bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat kan via een formulier op de website kvk.nl. De Kamer van Koophandel geeft je uitschrijving door aan de Belastingdienst. Die stuurt je een schriftelijke bevestiging. Krijg je die niet, informeer de Belastingdienst dan zelf dat je bedrijf is beëindigd.

Kom je mogelijk in aanmerking voor een uitkering? Schrijf je in dat geval nog niet uit bij de Kamer van Koophandel.

Administratie afsluiten en bewaren

Sluit de administratie van de onderneming af. De jaarstukken tot en met de bedrijfsbeëindiging dien je zo snel mogelijk in. Vergeet niet een slotaangifte omzetbelasting te doen en met de Belastingdienst af te rekenen. De oudedagsreserve zal bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting worden afgerekend. Over goederen die naar privégebruik gaan, zoals een computer, moet je alsnog btw betalen.

Bewaar de administratie minimaal 7 jaar. Afhankelijk van het soort gegevens moet je de administratie 10 jaar bewaren. Dat hoeft niet op papier, je mag het ook digitaal (gescand) bewaren.

Opzeggen van bedrijfsverzekeringen, contracten en abonnementen

Zeg lopende zakelijke verzekeringen op. Dit zijn bijvoorbeeld je aov, verzekeringen voor je auto, rechtsbijstand en aansprakelijkheid. Ook zakelijke abonnementen en contracten voor bijvoorbeeld (kantoor)huur, lease, telefonie en internet moet je opzeggen. Begin hier op tijd mee en zie niets over het hoofd zodat je niet onnodig betaalt of een naheffing krijgt.

Toekomstplannen

Wat ga je doen als je stopt met het ondernemerschap? Ben je van plan in loondienst te gaan werken of ben je toe aan je pensioen? Wil je gaan studeren en daarna een nieuwe onderneming beginnen? Denk van tevoren goed na wat je wilt doen en stem daar je plannen op af. Bespreek je wensen ook met je adviseur zodat je je financiën op zowel zakelijk als particulier gebied goed hebt geregeld. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoe stop je als zzp’er met je ondernemerschap?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden