Steeds meer hypotheekaanvragen voor senioren

Gepubliceerd op 09 november 2021

Hypotheken

Naar verwachting zijn senioren over enkele jaren een nog veel belangrijkere groep op de hypotheekmarkt. Dit komt niet alleen door de (dubbele) vergrijzing en de verwachte afname van het aantal woningverkopen en oversluiters, maar ook doordat ouderen door de sluiting van de bejaardentehuizen langer thuis blijven wonen.

Een groeiend percentage ouderen doet dat in een koopwoning omdat het percentage eigenwoningbezit in latere generaties hoger ligt. Waar nieuwe hypotheken van mensen tot 50 jaar voornamelijk als doel de eigen woning hebben, is dit anders voor vijftigplussers. Naast verhuizen en onderhoud, kiezen zij vaker voor andere bestedingen zoals schenken, inkomensaanvulling, minder werken, looptijd verlengen of leuke dingen. Op termijn zullen verduurzaming en zorg ook belangrijke uitgaven worden.

Overwaarde

Wanneer je overwaarde hebt op je eigen woning, kun je geld vrijmaken zonder je huis te verkopen. Dat kan door een nieuwe hypotheek af te sluiten, ook als je al met pensioen bent. Zo kun je geld ‘opnemen’ om mogelijke financiële zorgen op te lossen of wensen te realiseren op latere leeftijd. Je kunt deze zogenaamde ‘overwaardehypotheek’ ook benutten voor het verhogen van je maandelijkse inkomen of het aanpassen van je huis als je langer zelfstandig wilt blijven wonen.

Seniorenhypotheek

Met deze hypotheekvorm kun je in je koophuis blijven wonen en blijft het je eigendom. De rente wordt bijgeschreven bij de schuld, dus je hebt geen extra maandlasten. Je kunt de hypotheek afsluiten naast je bestaande hypotheek en het opgenomen bedrag vrij besteden.

Let op: aan deze hypotheek zijn wel risico’s en voorwaarden aan verbonden. Je totale hypotheekschuld wordt immers hoger door het ‘bijschrijven’ van de rente. De erfenis wordt lager, omdat je de overwaarde al hebt opgenomen. En mocht je ooit een kleiner huis willen kopen, dan kun je minder overwaarde inbrengen in de nieuwe hypotheek.

Hypotheek nodig na je pensioenleeftijd?

Een hypotheek is dus – ook als je al met pensioen bent – mogelijk om eventuele geldzorgen op te lossen of je dromen te realiseren. Maar laat je wel goed adviseren. Onze hypotheekadviseurs bij jou in de buurt helpen je hier graag bij. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Steeds meer hypotheekaanvragen voor senioren
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden