Het stookseizoen is weer begonnen – Tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

Gepubliceerd op 10 november 2021

Preventie

Je leest het bijna nooit in de krant en het komt ook niet in het journaal, maar iedere winter vinden er gemiddeld maar liefst 2000 schoorsteenbranden plaats. Gelukkig vergoedt je opstalverzekering in de meeste gevallen de schade, tenzij je de schade had kunnen voorkomen door goed onderhoud en juist gebruik van de haard. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom zetten we een paar eenvoudige tips voor je op een rij die helpen een schoorsteenbrand te voorkomen.

Tip 1: Laat regelmatig de schoorsteen vegen

Een schoorsteenbrand ontstaat over het algemeen doordat aanslag op de schoorsteenwand vlam vat. Dat kan roet zijn of creosoot. Dit is een brandbare teerachtige vloeistof. Laat daarom in ieder geval één keer per jaar de schoorsteen vegen door een bekwame schoorsteenveger. Dan is het rookkanaal weer schoon en kan de lucht gemakkelijker afgevoerd worden. Hierdoor voorkom je ook dat er giftige en/of schadelijke gassen in de woonkamer terechtkomen.

Tip 2: Gebruik goed hout

Lang niet alle houtsoorten zijn geschikt om op het vuur te gooien. Hout voor in de open haard moet schoon en droog zijn. Stook dus geen hout dat net gekapt is en nog vochtig is. Ook bewerkt resthout, bijvoorbeeld van een oude geverfde kledingkast, is niet geschikt voor de open haard. Naaldhout kun je ook beter niet gebruiken. Hier zit hars in die verkleeft met de kachelpijp en daarmee een groter risico vormt op een schoorsteenbrand.

Tip 3: Zet zand of zout klaar

Er is altijd een risico dat het misgaat. Zorg daarom dat er altijd een emmer zand of zout klaarstaat om het vuur mee te doven. Gebruik nooit water! Hierdoor kan er namelijk een ontploffing ontstaan en water zorgt voor een enorme rookontwikkeling in de woning. Natuurlijk kun je ook een brandblusser binnen handbereik houden. Het is belangrijk dat je het vuur altijd in de gaten blijft houden, zodat je meteen in kunt grijpen als het misgaat. Vanaf 1 juli 2022 wordt het verplicht om rookmelders in je huis op te hangen. Er eentje bij de open haard ophangen is dan ook een goed idee.

Meer tips

Meer tips en informatie over wat te doen als je toch brand hebt vind je op de website van de Brandweer. Heb je nog vragen? Een van onze adviseurs helpt je graag.

Weet jij welke risico’s je loopt en hoe je ze kunt voorkomen?

 

Lees hier alles over preventie

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Het stookseizoen is weer begonnen – Tips om een schoorsteenbrand te voorkomen
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden