In deze situaties blijf je je schadevrije jaren toch houden

Gepubliceerd op 12 september 2022

Verzekeringen

Heb je een auto of motor? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk schadevrije jaren zijn. Ze zorgen er voor dat je korting krijgt op je verzekeringspremie. Het nadeel was wel dat je deze bij een scheiding, overlijden of na een leaseautoperiode kwijtraakte. Goed nieuws! Sinds dit jaar zijn er meer mogelijkheden om de schadevrije jaren te behouden.

Elk jaar dat je schadevrij rijdt, neemt het kortingspercentage op je verzekering toe. En dus wordt jouw verzekeringspremie elk jaar lager. Daar ben je als gebruiker van je motor of auto natuurlijk heel blij mee. Het kan jaarlijks wel tientallen euro’s schelen! Het is daarom zonde om deze korting kwijt te raken. Gelukkig kun je sinds 1 januari 2022 in de volgende situaties je schadevrije jaren behouden.

 • Bij een echtscheiding

Voorheen was je je schadevrije jaren kwijt als je ging scheiden en de auto of motor op naam van de partner stond. Nu worden de opgebouwde schadevrije jaren evenredig verdeeld over beide partners. Zo houden jullie beide de helft van de schadevrije jaren. Behalve als er iets anders is afgesproken bij de echtscheiding natuurlijk.

 • Bij een overlijden

Sinds dit jaar worden alle opgebouwde schadevrije jaren van de overledene overgedragen aan de achterblijvende partner. Je behoudt de opgebouwde schadevrije jaren en dus dezelfde korting op de verzekeringspremie. Het is hiervoor natuurlijk wel belangrijk dat de achterblijvende partner een geldig rijbewijs heeft.

 • Bij een leasecontract

De schadevrije jaren die je hebt opgebouwd in je leaseperiode, zakelijk of privé, kun je nu meenemen naar je nieuwe verzekering. Je laat die met een leaseverklaring bij de verzekeraar vastleggen. De leasemaatschappij dient vervolgens je schadevrije jaren door te geven aan Roy-data, de landelijke database schadevrije jaren.

Hoe weet ik hoeveel schadevrije jaren ik heb?

Op je verzekeringspolis vind je het aantal schadevrije jaren dat jij en/of je partner hebben. Bij het beëindigen van een auto- of motorverzekering is elke verzekeraar verplicht het aantal schadevrije jaren door te geven aan Roy-data. Op deze manier kunnen alle verzekeraars inzien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Maar let op: je schadevrije jaren blijven niet onbeperkt geldig. De meeste verzekeraars hanteren een termijn van 3 jaar, daarna verlopen ze alsnog. Twijfel je of jouw opgebouwde schadevrije jaren uit het verleden nog gelden? In het centrale register van Roy-data kun je kosteloos inzien hoeveel je hebt opgebouwd.

 Heb je vragen over je auto- of motorverzekering?

 Vraag de Veldsink adviseur bij jou in de buurt om advies. Ook dan zijn we er voor jou.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
In deze situaties blijf je je schadevrije jaren toch houden
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden