Samenwonen? Regel dit eerst!

Gepubliceerd op 14 juli 2021

Betalen en sparen

Het is zover, jullie hebben besloten om samen te gaan wonen, gefeliciteerd! Deze nieuwe stap in jullie relatie is nogal een verandering in jullie leven en dan is het tijd om een aantal dingen te gaan regelen. Hoe gaan jullie je gezamenlijke huishouden voeren? 

Maak een budgetplan

Als je gaat samenwonen krijg je gezamenlijke inkomsten en uitgaven. Om een overzicht te krijgen wat er precies binnenkomt en uitgaat is het goed om een budgetplan te maken. Start daarbij met de kosten die in principe iedere maand hetzelfde blijven. Bijvoorbeeld de huur of de hypotheeklasten. Andere relatief grote vaste kostenposten zijn de premies voor de zorgverzekeringen en kosten voor water, gas en elektra. Vergeet ook de standaardkosten die je hebt voor internet, (telefoon)abonnementen en de dagelijkse boodschappen niet.

Voeg vervolgens kosten toe die kunnen variëren, waaronder kleding en uitgaven voor uitjes en etentjes. Aan de hand van de gezamenlijke kosten kun je inschatten wat de eventuele ruimte is om maandelijks ook een spaarbedrag opzij te zetten.

Leg zaken vast

Als je voor het eerst gaat samenwonen, lijkt het soms wat formeel om meteen zaken vast te leggen. Toch is het verstandig. Zo kun je een overzicht maken van jullie spullen en daarbij aangeven van wie ze oorspronkelijk zijn. Dan is dit in ieder geval vooraf duidelijk. Wil je het juridisch vastleggen, dan is dit mogelijk via de notaris. Daarnaast kun je ook nog kiezen om een samenlevingsvorm vast te leggen zoals een samenlevingscontract of zelfs een huwelijk.

Open een gezamenlijke rekening

Wie wat betaalt is eenvoudig bij te houden met een gezamenlijke rekening. Je kunt afspreken dat je allebei een maandelijks bedrag naar deze rekening overmaakt. De hoogte van dit bedrag is te bepalen aan de hand van het eerder gemaakte budgetplan en eventueel naar verhouding van jullie afzonderlijke inkomsten. Naast een betaalrekening is gezamenlijk sparen ook een idee. Zeker als je gaat sparen voor een gezamenlijk doel, zoals bijvoorbeeld een grote reis maken of een (ander) huis kopen.

Check ieders pensioenregeling

Samen met een pensioenadviseur kun je onderzoeken of het gewenst en zinvol is om de pensioenregeling aan te passen. Bijvoorbeeld op het gebied van een partnerpensioen. Daarbij wordt na overlijden pensioen uitgekeerd aan de partner.

Zeg dubbele verzekeringen op

Controleer of jullie verzekeringen hebben die elkaar overlappen. Een voorbeeld hiervan is de inboedelverzekering. Bij een gezamenlijk huishouden zijn twee inboedelverzekeringen overbodig. Geef de gewijzigde situatie wel door aan de verzekeraar of adviseur. Deze kan de mogelijke gevolgen beoordelen. Als je bijvoorbeeld één inboedelverzekering opzegt, is de kans groot dat de dekking van de andere niet toereikend is. Deze was op het moment van afsluiten immers afgestemd op de spullen van één persoon.

Controleer het fiscaal partnerschap

Fiscaal partner ben je voor de belastingdienst onder andere na trouwen of inschrijving als geregistreerd partner. Dit heeft fiscale gevolgen. Zo is het mogelijk om aftrekposten onderling te verdelen. Daarnaast kunnen fiscaal partners naar eigen inzicht bezittingen in box 3 verdelen. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.

Breng de gevolgen van onverwacht overlijden in kaart

Wonen jullie samen maar is er verder niets officieel vastgelegd? Dan zijn jullie niet automatisch erfgenamen van elkaar. Na overlijden worden bezittingen dan ook niet vanzelf nagelaten aan degene met wie je hebt samengewoond. Familieleden uit de eerste lijn zijn in dat geval de eerste erfgenamen. Het opstellen van een testament kan uitkomst bieden. Daarnaast bestaat na overlijden het risico op een terugval in inkomen. Jouw adviseur kan de gevolgen in kaart brengen en adviseren over het zo veel mogelijk beperken van de risico’s.

Samenwonen is een belangrijk moment in je leven om je financiële situatie eens goed onder de loep te nemen. Onze adviseurs kunnen je daarbij helpen en je advies geven hoe je je financieel goed voorbereidt op de toekomst.

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Samenwonen? Regel dit eerst!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden