Salderingsregeling zonnepanelen blijft bestaan

Gepubliceerd op 29 maart 2024

Duurzaam

Je las het vast al in het nieuws: de salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Goed nieuws voor particulieren én mkb-ondernemers! Hoe zit dat precies?

De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen, ging wel – met flinke weerstand – door de Tweede Kamer. Maar in de Eerste Kamer is er echter geen meerderheid voor dit wetsvoorstel. Dat is dus gunstig voor ondernemers met zonnepanelen.

Wat is de salderingsregeling voor mkb?

Huishoudens en kleine bedrijven mogen zelfgeproduceerde stroom terug leveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Dit heet salderen. Op jaarbasis kan dit honderden euro’s schelen op je energierekening.

De salderingsregeling geldt alleen voor ondernemers die kleinverbruikers zijn. Dat zijn bedrijven met een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit van maximaal 3×80 Ampère, die maximaal 55,2 kW vermogen nodig hebben. Zit je daarboven, dan kun je geen gebruikmaken van de regeling. Bij je netbeheerder kun je controleren of je een kleinverbruikersaansluiting hebt.

Regelingen bij aanschaf zonnepanelen

Heb je nog geen zonnepanelen en wil je hierin investeren? Houd er dan rekening mee dat je de 21% btw die je betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug kunt vragen aan de Belastingdienst. Let op: de wijze van btw terugvragen hangt af van de rechtsvorm van je bedrijf.

Tip: een deel van je investering in zonnepanelen kun je aftrekken van je winst. De hoogte van deze Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) hangt af van het geïnvesteerde bedrag. Ook met de Energie-investeringsaftrek (EIA) verlaag je je winst en betaal je minder belasting.

Meer weten?

Heb je interesse om je bedrijf te verduurzamen? Of wil je meer weten over de subsidieregelingen voor (kleine) ondernemers? Neem dan contact op met een zakelijk adviseur van Veldsink. We kijken graag met je mee wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Salderingsregeling zonnepanelen blijft bestaan
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden