Salaris niet belangrijkste wervingsinstrument

Gepubliceerd op 22 augustus 2018

Medewerkers

In de afgelopen vier jaar zijn er in Nederland 600 duizend banen bijgekomen. In het eerste kwartaal van dit jaar waren dat er maar liefst 67 duizend. Het aantal openstaande vacatures stond aan het eind van die periode op 235 duizend vacatures, 49 duizend meer dan een jaar eerder. Het is duidelijk: de arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Dat stelt u als werkgever voor een paar uitdagingen. Want hoe behoudt u de medewerkers die u waardeert en hoe trekt u nieuwe talenten aan? Het wordt steeds essentiëler om u af te vragen waarin u onderscheidend bent en waarom iemand bij u moet komen werken. Oftewel: wat zijn de USP’s voor de werknemer? Hoe zorgt u voor de bindende factor?

Werksfeer en carrièrekansen

Het ligt misschien voor de hand dat mensen vooral voor een goed salaris gaan bij het zoeken van een nieuwe baan. Maar uit onderzoek van HR-dienstverlener ADP blijkt dat in Nederland voor slechts 39% van de werknemers salaris en vergoedingen een motiverende rol spelen op het werk. En volgens detacheerder Brunel zegt 63 procent van de Nederlandse werknemers liever de helft van zijn loon in te leveren voor een leuke baan, dan dubbel betaald te worden voor de huidige baan. Ook vertrekken medewerkers niet zozeer omdat zij het salaris te laag vinden. Structureel overwerk, onderwaardering en een slechte relatie met de leidinggevende zijn veel vaker de reden voor die stap. Ook het gevoel niet verder te komen, ambities niet waar te kunnen maken en onvoldoende toekomstperspectief te hebben, maken dat uw medewerkers uitkijken naar een andere werkgever.

Leuk werk en balans werk-privé

De redenen waarom mensen vertrekken, sluiten voor een groot deel aan bij de belangrijkste factoren die Nederlanders op het werk motiveren. Dat zijn volgens het onderzoek van ADP: werk-privébalans (25%), relatie met collega’s (30%), waardering van management (18%), een afwisselende baan (14%) en de mogelijkheid om te werken waar en wanneer het uitkomt (13%). Werken aan een prettige bedrijfscultuur, investeren in opleidingen en een gedifferentieerd aanbod aan employee benefits, lijken dan ook effectievere methoden om uw bedrijf aantrekkelijk te maken, dan hoge salarissen.

Zelf arbeidsvoorwaarden kiezen

Als werkgever kunt u uw medewerkers de mogelijkheid bieden zelf hun pakket aan employee benefits samen te stellen. Reken het bijvoorbeeld om naar een bepaald budget en laat uw medewerkers zelf bepalen hoe zij dat besteden. In dat pakket past ook een goede pensioenregeling en collectieve verzekeringen. Wilt u weten wat er mogelijk is? Neem contact op met uw lokale Veldsink kantoor voor een advies dat afgestemd is op de behoeften binnen uw organisatie. Wij denken graag met u mee!

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Salaris niet belangrijkste wervingsinstrument
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden