Heb jij al rookmelders in je huis? Binnenkort zijn ze verplicht!

Gepubliceerd op 14 maart 2022

Wonen

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. De invoer van deze nieuwe regel heeft als doel zoveel mogelijk levens te redden van mensen die onverwachts opgeschrikt worden door brand in hun eigen woning.

Wist je dat je reuk ’s nachts niet werkt? Om die reden is het uitrusten van je woning met voldoende rookmelders erg belangrijk. Rookmelders detecteren de rook wél en zullen je alarmeren. Je gehoor werkt namelijk nog perfect wanneer je slaapt.

In nieuwbouwwoningen geldt de rookmelderplicht al járen. Vreemd eigenlijk, want brand maakt geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw. De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts door het inademen van rook. Daarom dienen per 1 juli 2022 alle bouwlagen van een woning  voorzien te zijn van een rookmelder. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, voorzien zijn van een rookmelder.

Welke melders zijn geschikt?

Hiervoor zijn een aantal functies belangrijk. In principe volstaat een melder met batterijen. We raden echter niet aan om een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een levensduur van 10 jaar te nemen. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. Voor wie nog een stapje verder wil gaan zijn er slimme melders. Deze melders geven ook een signaal aan een mobiele telefoon. Handig voor als je niet thuis bent.

Hulp nodig met het kiezen van de juiste melders?

Laat je dan eens adviseren door Brandveilig Nederland. Je kunt daar ook een quickscan doen om te checken of op dit moment brandveilig leeft.

Wij zijn er voor jou

Heb je andere vragen op het gebied van risicopreventie? Neem dan contact met ons op. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Heb jij al rookmelders in je huis? Binnenkort zijn ze verplicht!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden