Recreatiewoning in Nederland kopen? Zo financier je dat!

Gepubliceerd op 16 augustus 2022

Hypotheken

Ben je tijdens je vakantie op die heerlijke plek geweest en zou je daar eigenlijk wel vaker naartoe willen? Misschien kun je er wel een vakantiehuisje kopen. Als je die droom hebt, dan is het tijd om je mogelijkheden te onderzoeken. De financiering van een recreatiewoning in Nederland kun je op verschillende manieren regelen. Kijk wel goed naar je maximaal te besteden budget zodat de betaling van je bestaande vaste lasten niet in gevaar komt.

Een recreatiewoning kan je (deels) financieren met een tweede hypotheek of een zogeheten recreatiewoninghypotheek. Deze verschillen op een aantal punten met een ‘gewone’ hypotheek voor een woonhuis. Het grootste verschil is de renteaftrek: je mag de rente voor een tweede- of recreatiewoning niet aftrekken. Je betaalt dus meer rente dan bij een gewone hypotheek.

Voorwaarden recreatiewoninghypotheek

Om voor een recreatiewoninghypotheek in aanmerking te komen, moet je vaak aan andere voorwaarden voldoen. Die voorwaarden kunnen per geldverstrekker verschillen. Voorbeelden van dit soort ‘andere voorwaarden’ zijn:

 • De woning mag niet permanent worden bewoond
 • De woning moet van steen of beton zijn gemaakt
 • De woning mag niet verplaatsbaar zijn
 • De woning moet een minimale executiewaarde van 100.000 euro hebben
 • De maximale looptijd van de hypotheek mag 25 jaar zijn
 • De woning staat op eigen grond of er moet sprake zijn van directe erfpacht
 • De woning moet zijn voorzien van een eigen cv, toilet, badkamer, keuken en aangesloten zijn op gas,- water- en elektriciteitsleidingen

Financiering met eigen vermogen

Een recreatiewoning zal vaak geheel of gedeeltelijk worden gefinancierd uit eigen vermogen. Je maakt dan minder schulden en betaalt dan automatisch minder rente. Nadeel is wel dat je eigen vermogen dan vastzit in de woning. Dit vermogen kun je niet meer gebruiken voor andere doeleinden totdat je je vakantiehuis weer verkoopt. Ook ontvang je geen rente over dit bedrag.

Financiering met een persoonlijke lening

Krijg je geen hypotheek omdat je niet aan de voorwaarden voldoet? En is je eigen vermogen niet toereikend? Dan is een persoonlijke lening een optie. Dit is een lening waarbij je een vast bedrag leent met elke maand een vaste aflossing. De rente op een persoonlijke lening ligt wel een stuk hoger dan de hypotheekrente, omdat de woning niet als onderpand voor de bank geldt.

Hoe zit dat voor een vakantiewoning in het buitenland?

Kies je ervoor om een vakantiehuisje in het buitenland te kopen, dan kun je een hypotheekverstrekker in Nederland inschakelen maar kun je ook in het betreffende land een geldverstrekker kiezen. Heb je een woning in België, Duitsland, Spanje of Frankrijk op het oog, dan is het vaak gemakkelijker om een hypotheek te krijgen dan in andere landen. Het is in ieder geval verstandig om een adviseur in de arm te nemen die de taal en de financiële regels in dat land goed kent. Zo voorkom je dat je tekent voor een hypotheek die je mogelijk niet goed begrijpt. Check ook of het land een belastingverdrag heeft met Nederland. Als dat niet zo is, loop je het risico dat je in beide landen vermogensbelasting en/of inkomstenbelasting (als je de woning ook verhuurt) moet betalen over de woning.

Wij zijn er voor jou

Ben je de mogelijkheden voor het kopen van een Nederlandse recreatiewoning aan het inventariseren? Of ga je voor een huisje in het buitenland? Laat een van onze financieel adviseurs bij jou in de buurt je helpen bij het maken van belangrijke keuzes. Ook dan zijn wij er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Recreatiewoning in Nederland kopen? Zo financier je dat!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden