Rechtsbijstand: wat als de verzekeraar niet gelooft in jouw zaak?

Gepubliceerd op 13 juli 2021

Financiële zekerheid

Veel van onze klanten hebben een rechtsbijstandverzekering. Jij misschien ook. Slim, want zo ben je verzekerd van juridische bijstand voor het geval je in een conflict verzeild raakt. Maar wat nou als de verzekeraar geen geloof heeft in de goede afloop van jouw zaak?

Een rechtsbijstandverzekering komt van pas in tal van geschillen. Bijvoorbeeld een conflict op je werk over een ontslagvergoeding, een ruzie met de buren over de erfgrens of een geschil met de huurbaas over achterstallig onderhoud. In zo’n geval behartigt de verzekeraar jouw belangen en probeert de zaak tot een goed einde te brengen. Het kan echter ook gebeuren dat de verzekeraar het voortzetten van de zaak kansloos vindt, terwijl jij juist door wilt strijden.

Second opinion

Voor die gevallen bestaat er een ‘geschillenregeling’. De regeling staat in de voorwaarden van alle rechtsbijstandverzekeraars en schrijft voor dat een derde persoon (vaak een advocaat) op kosten van de verzekeraar een advies uitbrengt over het al dan niet voortzetten van de zaak. Een soort second opinion dus. Als de advocaat die de second opinion doet het met jou eens is, dan is de verzekeraar verplicht om de zaak voort te zetten.

Als je het ook met de second opinion niet eens bent, kun je nog de stap zetten naar het Kifid, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Zij bekijken of het oordeel van de advocaat op een goede manier tot stand is gekomen. Je kunt ook besluiten om je zaak toch door te zetten met een andere advocaat. Die moet je dan wel zelf betalen. Soms staat in de voorwaarden dat wanneer je dan tóch gelijk krijgt, de rechtsbijstandverzekeraar alsnog een bedrag zal uitkeren.

Bestaand conflict

Het kan ook voorkomen dat de verzekeraar de behandeling van een geschil al op voorhand afwijst. Dat heeft er vaak mee te maken dat het geschil al liep toen de verzekering werd afgesloten. Je ziet bijvoorbeeld een ontslag aankomen en sluit dan snel een rechtsbijstandverzekering af. In zo’n geval mag de verzekeraar beslissen om jouw zaak niet op te pakken. Een aantal verzekeraars biedt voor die gevallen wel een andere route aan, bijvoorbeeld een vast bedrag per juridische oplossing.

Wij zijn er voor jou

Of de verzekeraar nu wel of geen geloof heeft in de goede afloop van jouw zaak, wij zullen er alles aan doen om jouw belangen te behartigen. Heb je vragen over je rechtsbijstandverzekering die je via ons hebt afgesloten? Neem dan gerust contact op met je lokale Veldsink kantoor in de buurt. Ook dan zijn wij er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Rechtsbijstand: wat als de verzekeraar niet gelooft in jouw zaak?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden