Prinsjesdag 2022: wat verandert er in 2023?

Gepubliceerd op 29 september 2022

Financiële zekerheid

Er werd dit jaar met veel verwachting uitgekeken naar de troonrede van de koning op Prinsjesdag. Welke veranderingen zou hij aankondigen? Met de torenhoge energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de enorme inflatie was de druk op het kabinet dit jaar extra hoog. Met welke veranderingen moet je rekening houden komend jaar? Een greep uit de maatregelen:

Repareren van de koopkracht

Voor 2023 zijn de plannen gericht op de dalende koopkracht en het repareren hiervan. Er komt een ‘historisch’ koopkrachtpakket, waarin de maatregelen opgeteld uitkomen op ruim 17 miljard euro. Daardoor zouden huishoudens volgend jaar 3,9% meer te besteden krijgen, aldus berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Dat gebeurt onder meer door:

 • Het minimumloon gaat in 2023 met 10% omhoog. Ook gaan de AOW en uitkeringen omhoog.
 • De zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget worden hoger. En er komt een energietoeslag voor lage inkomens.
 • De belasting op arbeid wordt verlaagd. Het tarief in de eerste schijf, voor inkomens tot circa € 70.000 gaat omlaag. De arbeidskorting, een belastingvoordeel voor werkenden, gaat omhoog.
 • De basisbeurs voor uitwonende studenten die recht hebben op studiefinanciering wordt vanaf het studiejaar 2023/2024 verhoogd.
 • Het heffingsvrije vermogen gaat van € 50.000 naar € 57.000. Wel wijzigt het tarief van 31% naar 32%.
 • De korting op accijns op benzine en diesel blijft tot zeker 1 juli 2023 bestaan.

Prijsplafond voor energie

Op de valreep voor Prinsjesdag besloot het kabinet een prijsplafond voor energie in te stellen tot eind 2023. De maatregel gaat gelden vanaf 1 januari, maar in de praktijk gaat de energierekening al op 1 november omlaag. Dat betekent dat iedereen voor het energieverbruik voor een gemiddeld huishouden (gas maximaal 1200 m3 per jaar en elektriciteit 2400 kWh per jaar), het ‘tarief van januari 2022′ betaalt. Verbruik je meer? Dan betaal je over de rest van je verbruik de marktprijs. Daarnaast komt er een noodfonds voor mensen die door de hoge energierekening in betalingsproblemen komen.

Zorgpremie gaat omhoog

Het kabinet gaat het komende jaar meer investeren in de zorg. Het gaat dan om extra ondersteuning van ouderen, het versterken van de samenwerking in de zorg en meer focus op gezondheid en preventie. Het kabinet verwacht dat de zorgpremie in 2023 met gemiddeld € 11,25 per maand zal stijgen. De gemiddelde premie voor de basisverzekering komt hierdoor uit op ongeveer € 137 per maand. De zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf hoeveel de premie wijzigt. Uiterlijk 12 november maken ze dit bekend.

Meer subsidies voor verduurzaming woning

Het verduurzamen van je huis wordt steeds belangrijker. Niet alleen voor het klimaat maar ook voor je portemonnee. Ben je van plan om in 2023 je huis (verder) te gaan verduurzamen? Goed nieuws! Er komen subsidies beschikbaar om het verduurzamen van de eigen woning beter betaalbaar te maken. Denk aan subsidies voor hybride warmtepompen of de isolatie van de woning. Het is vanaf 2023 mogelijk om als huisbezitter een subsidieaanvraag in te dienen als je vanaf 2 april 2022 één isolatiemaatregel hebt getroffen. Je krijgt dan 15% van de kosten terug, als je aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Bovendien hoef je vanaf 2023 geen btw meer te betalen bij de aankoop van zonnepanelen.

Inzicht in je geldzaken

Het kabinet heeft een flink pakket aan maatregelen neergelegd deze Prinsjesdag. Wellicht zijn er voor jou nog kansen en mogelijkheden die in dit artikel nog niet besproken zijn. Of zijn er maatregelen die financiële gevolgen voor jou kunnen hebben. Het is belangrijk om inzicht te hebben in je geldzaken, zodat je weet welke beslissingen je kunt nemen. De adviseurs van Veldsink helpen je graag verder. Kom daarom gerust even binnenlopen bij het kantoor bij jou in de buurt. Ook dan zijn wij er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Prinsjesdag 2022: wat verandert er in 2023?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden