Plan je financiële nalatenschap

Gepubliceerd op 12 augustus 2021

Financiële zekerheid

Waarschijnlijk bouw je in je leven een leuk vermogen op. Dat vermogen kan bestaan uit spaargeld, aandelen of een tweede woning.  Over dat vermogen is belasting verschuldigd. De hoogte van de belasting hangt af van wat je bezittingen waard zijn en wat de hoogte is van je schulden. Een schuld wordt namelijk gezien als negatief vermogen. Naarmate je ouder wordt, kan het voordelig zijn om je financiële nalatenschap te plannen. Houd hierbij rekening met het huwelijksvermogensrecht, het schenkingsrecht en het erfrecht.

Huwelijksvermogensrecht

De meeste echtparen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, tenzij je anders hebt aangegeven. In dat geval is je volledige vermogen, zowel bezittingen als schulden, gemeenschappelijk bezit. Dat geldt ook voor stellen die een samenlevingscontract hebben afgesloten.

Ben je getrouwd na 1 januari 2018? Dan trouw je in principe in ‘beperkte gemeenschap van goederen’.  Privé vermogen en vermogen gekregen uit schenkingen of erfenissen vallen dan buiten het gemeenschappelijk bezit. Wil je dit anders regelen? Dan moet je dit vastleggen bij de notaris.

Schenkingsrecht

Door tijdens je leven schenkingen te doen kun je de erfenis verkleinen. Voordeel daarvan is, dat erfgenamen minder erfbelasting hoeven te betalen. In 2021 zijn schenkingen tot € 3.244 vrij van schenkbelasting. Schenk je aan je kinderen? Dan is een schenking tot € 6.604 onbelast. Daarnaast kun je gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling. Door een deel van je vermogen te schenken, betalen de erfgenamen over het algemeen minder erfbelasting.

Er moet wél een kleine kanttekening worden gemaakt: schenkingen binnen 180 dagen vóór een overlijden gelden al wel als erfenis. Hier moet dus gewoon erfbelasting over worden betaald. De schenkbelasting die eerder is betaald, wordt verrekend met de erfbelasting. Er is één uitzondering: erfgenamen betalen geen erfbelasting als de schenking binnen 180 dagen voor overlijden is gedaan en zij gebruik hebben gemaakt van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor schenkingen.

Erfrecht

Heb je geen testament? Dan bepaalt het erfrecht wie je erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. Over het algemeen erven in dat geval alleen je echtgenoot (of geregistreerd partner) en je bloedverwanten. Wil je zelf bepalen wie wat krijgt na jouw overlijden en bijvoorbeeld ook de kleinkinderen iets schenken? Dan zal je toch een testament moeten laten opstellen.

Meer informatie over het erfrecht vind je op de website van de Belastingdienst. Houd er rekening mee dat een erfenis niet alleen bestaat uit alle bezittingen, maar ook uit schulden die je achterlaat. En hoe zit het met de erfbelasting? Wat als jouw partner eerder komt te overlijden dan jij? Er zijn veel zaken om over na te denken. Kom je er niet uit? Laat ons je dan helpen. Wij brengen je graag in contact met de juiste partijen. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Plan je financiële nalatenschap
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden