Overwaarde op je huis: hoe haal jíj geld uit je stenen?

Gepubliceerd op 25 mei 2021

Hypotheken

Je woont al jaren in hetzelfde huis en ziet dat het in de loop van de tijd flink in waarde is gestegen. De hypotheek die je op je huis hebt, is een stuk lager dan de waarde van je huis. Mogelijk heb je die inmiddels ook al voor een deel afgelost. Er zit dus een flinke overwaarde op je woning waar je gebruik van kunt maken om bijvoorbeeld je (pensioen)inkomen mee aan te vullen of om een verbouwing te financieren. Hoe haal je dat geld uit je stenen?

Extra hypotheek opnemen

Als je je huidige hypotheek verhoogt of een nieuwe hypotheek afsluit op basis van de overwaarde, komt er geld beschikbaar om bijvoorbeeld te verhuizen of te verbouwen. Bekijk wel goed of je de extra maandlasten die je hierdoor krijgt wel kunt opbrengen.

Verhuizen
Je kunt gaan verhuizen en de overwaarde inzetten voor het kopen van een ander (duurder) huis en/of een verbouwing daaraan. Verhuis je echter naar een goedkoper huis, dan hoef je geen extra hypotheek op te nemen, maar verzilver je de overwaarde van het huis. In dat geval heb je een bedrag dat je vrij kunt besteden.

Verbouwen
Wil je blijven wonen in je huidige huis? Dan kun je de ruimte die is ontstaan door de overwaarde opnemen als hypotheek en investeren in het verbeteren van je huis. Maak je met een verbouwing je huis levensbestendig of duurzamer, dan kun je er nog langer in blijven wonen én verhoog je meteen de waarde van je huis.

Hypotheek verzilveren

Je verzilvert de overwaarde vaak pas als je je huis verkoopt. Het vrijgekomen bedrag kun je vrij besteden aan bijvoorbeeld een aanvulling op je inkomen of pensioen. Ook kun je met bepaalde regelingen het geld aan je kinderen schenken om ze bijvoorbeeld te helpen bij het kopen van een huis.

Huis verkopen en terug huren
Heb je geen nabestaanden of kun je geen nieuwe hypotheek afsluiten, dan is er ook nog een optie om je huis te verkopen en deze zelf weer terug te huren (‘sale-and-lease-back’ constructie). Met de kopende partij moet je wel goede afspraken maken, zodat je er zo lang als je wilt in kunt blijven wonen.

Overwaarde benutten?

Heb je een overwaarde op je huis en wil je het geld uit de stenen halen? Laat dan een van onze adviseurs met je meekijken. Zij weten alles van de mogelijkheden hoe je de overwaarde van je huis kunt benutten op een manier die bij jou past. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Overwaarde op je huis: hoe haal jíj geld uit je stenen?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden