Optimale werkomgeving: een must voor jouw medewerkers

Gepubliceerd op 01 november 2023

Onderneming

Iedere bedrijfstak heeft zijn specifieke risico’s. Als werkgever kun je veel doen om risico’s voor jouw medewerkers te beperken of zelfs te voorkomen. Als zij gezond, veilig en met plezier kunnen werken, bevordert dat hun productiviteit en prestaties. Ook vermindert het verzuim. Voor een optimale werkomgeving is het dus goed om te weten welke (potentiële) risico’s er binnen jouw onderneming spelen.

Voorkom een boete: zorg voor een actuele RI&E

Elke werkgever is verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te doen. Met een RI&E breng je in kaart welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s er zijn op de werkvloer. Denk dan aan lichamelijke risico’s zoals fysiek zwaar werk of blootstelling aan straling. Of minder zichtbare risico’s zoals werkstress. Samen met het daaruit voortvloeiende plan van aanpak is het een belangrijke basis voor veilige werkomstandigheden.

Het is belangrijk om de RI&E regelmatig te doen, zodat deze actueel blijft. Zijn er veranderingen binnen het bedrijf (zoals nieuwe machines, een nieuw gebouw of een reorganisatie)? Dan moet je ook de RI&E opnieuw bekijken en aanpassen aan de nieuwe situatie. Het is verstandig om regelmatig (jaarlijks) je RI&E onder de loep te nemen en vooral ook het plan van aanpak te bekijken. Wist je ook dat een inspecteur meteen een boete mag opleggen als er geen of geen actuele RI&E met plan van aanpak is?

RI&E uitvoeren

Voer je een RI&E uit, dan breng je alle arbeidsrisico’s in kaart. Met een plan van aanpak ga je ze daarna gericht aanpakken. Een RI&E-deskundige kan je daarbij helpen, maar het is ook mogelijk om dat zelf te doen. Houd er dan wel rekening mee dat een gecertificeerde arbodienst of deskundige de RI&E in de meeste gevallen moet toetsen. Alleen als je maximaal 25 werknemers in dienst hebt en gebruikmaakt van een erkende branche-RI&E is er geen toetsingsplicht.

Inzicht in de risico’s voor jouw onderneming

Met persoonlijk advies gericht op jouw onderneming weet je waar er verbeteringen nodig zijn en waar je je voor kunt verzekeren. Onze zakelijk adviseur bij jou in de buurt staat graag voor je klaar. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Optimale werkomgeving: een must voor jouw medewerkers
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden