Onderhandelen over een huis moeilijk? Niet met deze tips!

Gepubliceerd op 02 september 2020

Financiële zekerheid

Je hebt hét huis gezien dat voldoet aan (bijna) al je woonwensen. Hoe wordt dit huis van jou zonder dat je teveel betaalt? Zorg dat je goed de onderhandeling over de woning in gaat met onderstaande tips.

Laat je adviseren over de mogelijkheden

Bepaal vooraf met een hypotheekadviseur hoeveel je maximaal kunt en wilt lenen. Houd vast aan dit plafond en laat je niet verleiden om hoger te bieden. Zo zorg je dat je de maandlasten kunt blijven betalen en kunt blijven leven zoals je wilt. Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een één van onze adviseurs.

Bekijk het prijsverleden

Via onder andere het Kadaster en Calcasa kun je voor een klein bedrag informatie over de te koop staande woning opvragen. Je komt zo te weten wat kopers in het verleden betaald hebben voor de woning. Ook zijn er uitgebreidere rapporten beschikbaar met de woningprijzen in de omgeving. Let daarbij goed op of het echt wel hetzelfde soort woning is. Een nieuwe keuken en badkamer kan al een verschil verklaren.

Neem een neutrale houding aan

Te veel enthousiasme doet de onderhandelingen voor je toekomstige woning geen goed. Als je duidelijk laat merken hoe graag je de woning wilt kopen, zou de makelaar minder snel in kunnen stemmen met een lagere prijs. Het kan geen kwaad om te benoemen dat je ook andere woningen op het oog hebt. Geef eventueel ook voordelen van de alternatieven aan. ‘Deze tuin is wel mooi maar de tuin van de andere huizen liggen gunstiger’.

Wees kritisch maar blijf vriendelijk

Bedenk vooraf welke vragen je wilt stellen en vraag door. Bijvoorbeeld over wanneer er onderhoud is gepleegd en wat er precies gedaan is. Beter iets te grondig navragen dan achteraf met twijfel blijven zitten. Noteer de antwoorden en andere zaken die je opvallen. Als je meerdere huizen bekijkt, is het lastig om alle details te onthouden.

Straal zekerheid uit

Doel van de verkopend makelaar is het huis zo snel mogelijk verkopen. Als het even kan voor de hoogst mogelijke prijs. Straal als koper zekerheid uit. Vragen stellen is goed, maar de valkuil is dat je daardoor te twijfelachtig overkomt. Dit kan voor de makelaar reden zijn om je als koper minder serieus te nemen.

Hetzelfde geldt voor je financiële mogelijkheden. Onderzoek vooraf de hypotheekmogelijkheden en geef aan dat je deze helder voor ogen heeft, zonder het verder over bedragen te hebben natuurlijk. Dat biedt de makelaar meer zekerheid. Laat in het midden of je na je eerste bod nog (veel) ruimte heeft. Omdat je nog niet weet of je hypotheekaanvraag daadwerkelijk rond komt, is het verstandig altijd een bod te doen onder voorbehoud van financiering.

Bepaal vooraf de maximum prijs
voor je eindbod

Wat is een huis echt waard? Een moeilijk te beantwoorden vraag. Voor jou is de vraagprijs in ieder geval het uitgangspunt en het prijsonderzoek in het Kadaster en naar de WOZ-waarde. Bedenk hoe graag je het huis wilt kopen en hoeveel geïnteresseerden er zijn. Bepaal vervolgens een maximum dat je ervoor over hebt en wat past in het budget, nog voordat de onderhandelingen starten.

Laat je ook bij bieden met inschrijving niet verleiden om boven je plafondbedrag te gaan. Zo voorkom je dat je jezelf laat meeslepen in een biedingenstrijd en achteraf spijt krijgt van het uiteindelijke bod. Je kunt ook onderhandelen over de ontbindende voorwaarden, termijnen en de lijst met roerende zaken. Of met de uitkomsten van het bouwkundig rapport.

Houd zelf de regie

‘Er zijn andere geïnteresseerden die morgen al een openingsbod doen’. Met een dergelijke aansporing kun je gedwongen worden ook snel te reageren. Prima als het in je planning past. Wil je het nog even laten bezinken, laat je dan niet opjagen. Mail je met de makelaar, wacht niet te lang maar laat ook niet merken dat je er iedere minuut van de dag mee bezig bent.

Niet zelf onderhandelen bij aankoop van een huis?

Twijfel je toch over hoe je moet onderhandelen over de prijs van een huis of wil je om een andere reden niet zelf onderhandelen? Een aankoopmakelaar kan het onderhandelingsproces voor je uit handen nemen. Uiteraard tegen een vergoeding. Het voordeel is dat de aankoopmakelaar ervaring heeft in onderhandelen en precies weet wat de mogelijkheden zijn.

De woningmarkt

Tot slot is er nog een factor waar je weinig grip op hebt. De gang van zaken op de woningmarkt zelf. De laatste jaren is er een krapte op de woningenmarkt. Er zijn veel mensen die een huis willen kopen en het woningaanbod is laag. Hierdoor neemt de onderhandelingskracht af. Een verkoper kan immers sneller kiezen uit meerdere partijen. Het kan zijn dat je je eigen voorgenomen eisen moet bijstellen. Belangrijk blijft dat je de onderhandeling over de woning voert met verstand en niet te veel tegen elkaar gaat opbieden.

Advies nodig?

Het blijft een spannend om een huis te kopen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en loop gerust eens binnen bij één van onze vestigingen. Onze adviseurs staan voor je klaar.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Onderhandelen over een huis moeilijk? Niet met deze tips!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden