Op huizenjacht en aan het twijfelen tussen nieuwbouw of een bestaand huis kopen? Er is geen goed of fout. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze. Beide opties hebben hun eigen financiële impact: we lichten de verschillen toe.
Vaak is een nieuwbouwwoning in aanschaf goedkoper omdat je niet met overdrachtsbelasting te maken hebt. Aan de andere kant kost het je wel meer om de basis op orde te brengen, zeker als je meerwerk laat uitvoeren. Rond de bouw van je woning moet je allerlei keuzes maken. Het voordeel daarvan is wel dat je het precies kan maken zoals je wilt. Wil je al die aanpassingen bij een bestaand huis doen, dan krijg je te maken met (flinke) verbouwingskosten.
De prijs: vastgesteld of bieden
De nieuwbouwontwikkelaar stelt de prijs van de huizen vast, dit is dan de aankoopprijs van het huis. Bij een bestaande woning is er een vraagprijs waar je over kunt onderhandelen. Met een beetje geluk kun je een lagere prijs onderhandelen. Maar bij een huis dat goed in de markt ligt, is de kans groot dat het bod boven de vraagprijs zal uitkomen. In de huidige huizenmarkt is dat nogal vaak het geval.
Aanpassingen: meerwerk of verbouwen
Een nieuwbouwwoning is meestal ontworpen volgens een bepaalde standaard aan voorzieningen zoals een keuken, badkamer en kamerindeling. Je kunt daarvan afwijken en andere of extra keuzes maken. Zoals een luxere keuken of badkamer of het op- of aanbouwen van een dakkapel of uitbouw. Ook het verplaatsen of aanleggen van (extra) stopcontacten en leidingen valt onder meerwerk. Deze aanpassingen kunnen behoorlijk snel oplopen, zeker als je veel wilt laten doen.
Minderwerk is ook mogelijk. Je kiest er dan voor om het huis opgeleverd te krijgen zonder keuken of badkamer. Die moet je dan nog wel zelf regelen. Bestel je keuken of badkamer op tijd zodat je ook het leidingwerk daarop kan laten inrichten door de aannemer. Vergeet niet om ook budget te reserveren voor de aanleg en inrichting van je tuin.
Bij een bestaande woning ben je meestal ook niet in één keer klaar. Soms volstaat een likje verf en een nieuwe vloer en kun je nog wel even doen met de keuken of badkamer, ook al zijn die misschien niet zoals je graag wilt. Je geeft jezelf dan wat meer tijd om de kosten te spreiden. Ga je verbouwen, maak dan altijd een begroting. Vergeet ook de post voor onvoorziene kosten niet.
Afrekenen: in delen of in één keer
Bij een nieuwbouwwoning betaal je de prijs in delen. Eerst koop je de grond. Daarna betaal je in fases, naarmate de bouw vordert. Dit betekent dat je ook steeds meer rente betaalt over je nieuwe hypotheek.
Bij een bestaande woning betaal je de volledige koopprijs in één keer. Dit gebeurt op het moment dat de woning van eigenaar wisselt bij de notaris.
Dubbele woonlasten: meer dan een jaar of een paar maanden
Woon je al in een huur- of koophuis en je koopt een ander huis, dan kun je te maken krijgen met dubbele woonlasten. De duur van de dubbele kosten bij nieuwbouw is vaak langer dan bij een bestaand huis.
Zodra je het koopcontract van een nieuwbouwhuis hebt getekend, krijg je te maken met hypotheeklasten. Jouw nieuw te bouwen woning is niet van vandaag op morgen klaar, maar je krijgt tijdens de bouw wel al te maken met kosten. Het duurt al gauw een jaar voor de sleuteloverdracht en dat kan nog oplopen als de bouw vertraging oploopt. In de tussentijd woon je nog wel in je oude woning met bijbehorende woonlasten.
Krijg je de sleutel van je bestaande woning dan gaan de woonlasten voor dat huis lopen. Meestal heb je 1 tot 3 maanden dubbele woonlasten om je nieuwe woning klaar te maken voor de verhuizing. Deze periode kan langer worden als je bijvoorbeeld een grote verbouwing hebt gepland. Is je oude woning nog niet verkocht? Dan loop je het risico dat de dubbele woonlasten langer aanhouden.
Overdracht: vrij op naam of kosten koper
Bij het wisselen van eigendom van een bestaande woning betaalt de koper notariskosten voor de eigendomsakte en meestal zo’n 2% overdrachtsbelasting. Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud en voldoe je aan de voorwaarden voor vrijstelling dan betaal je geen overdrachtsbelasting.
Bij een nieuwbouwwoning is dat anders: deze koop je vrij op naam. Dat betekent dat je als koper geen notariskosten betaalt voor de eigendomsakte en heb je ook geen overdrachtsbelasting, maar je betaalt wel btw.
Onderhoud: weinig tot veel
Een nieuwbouwwoning is nieuw. Dat betekent dat je de eerste jaren nauwelijks onderhoudskosten hebt. Bij bestaande, vooral de wat oudere, woningen lopen de onderhoudskosten vaak flink op. Hoe ouder de woning, hoe meer onderhoud vaak nodig is.
Energie en verduurzaming: toekomstbestendig of werk aan de winkel
Nieuwbouwwoningen zijn zeer energiezuinig dankzij strenge bouw- en duurzaamheidseisen. De energiekosten zijn laag door de nieuwste isolatie, zonnepanelen en/of warmtepomp. Bij bestaande woningen zijn de energiekosten vaak hoger vanwege oudere installaties. Een verduurzaming vergt een investering. Je huis krijgt daarmee wel een beter energielabel wat niet alleen goed is voor de maandelijkse energierekening, maar ook voor de waarde van je huis. In sommige gevallen kun je gebruiken maken van subsidies.
Keuze nieuwbouw of bestaand
Het maakt niet uit wat voor huis je op het oog hebt: zolang je maar op de hoogte bent van de financiële gevolgen die het voor jouw situatie heeft. Onze hypotheekadviseur helpt je graag jouw financiële mogelijkheden in beeld te brengen. Maak vrijblijvend een afspraak bij het kantoor bij jou in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.