Bieden op een droomwoning is voor veel mensen het spannendste deel van de huizenjacht. De vijf stappen van het eerste bod tot het koopcontract tekenen. Hoe gaat het in zijn werk – en hoe houd je je hoofd koel?
Stap 1: Check – dubbelcheck
Je wilt een bod op jouw droomhuis doen. Dan is het goed als je alle feiten op een rijtje hebt. De belangrijkste vraag is: hoeveel kun je lenen? Dan weet je hoe ver je kunt gaan met bieden. Jouw adviseur helpt je graag om erachter te komen hoeveel je maximaal kunt lenen voor een woning op basis van je inkomen. Maar minstens zo belangrijk is: tot hoever wíl je gaan? Want alleen jij bepaalt hoeveel een huis je waard is. Dit bepalen is gemakkelijker als je zoveel mogelijk weet over de waarde van een huis en de huizen in de straat. Die informatie kun je opvragen bij het Kadaster. Geen zin of tijd voor al dat uitzoekwerk? Laat de aankoop dan begeleiden door een aankoopmakelaar.
Stap 2: Bieden
Je weet hoeveel je droomhuis mag kosten en gaat je eerste bod uitbrengen. Ga voorzichtig te werk, en houd wat slagen om de arm. Zo kun je je bod ‘onder voorbehoud’ doen om nog onder de koop uit te kunnen. Onder voorbehoud van een bouwkundige keuring kun je de koop afwenden als bij een keuring blijkt dat er onverwacht veel extra kosten zijn. Met een onder voorbehoud van financiering kun je zonder boete van de koop af, als je de hypotheek niet rondkrijgt. Aan deze ontbindende voorwaarden zijn wel verplichtingen verbonden. Je moet bijvoorbeeld aantonen dat je alles hebt geprobeerd om de hypotheek rond te krijgen binnen de gestelde termijn. Check? Dan kan het grote wachten beginnen.
Stap 3: Onderhandelen
De telefoon gaat: slecht nieuws, het bod is niet geaccepteerd. Niet getreurd. Het komt niet vaak voor dat de verkoper een eerste bod accepteert. In plaats daarvan doet hij of zij een tegenbod. Het spel is begonnen. Let op: vanaf nu wordt het steeds moeilijker om het hoofd koel te houden. Houd bij een tweede, misschien wel derde of zelfs vierde bod vast aan jouw plafond.
Stap 4: Taxeren
Het bod is geaccepteerd, gefeliciteerd! Maar wacht nog even met het ontkurken van de champagne. Eerst moet je nog het voorlopig koopcontract tekenen. Controleer deze goed voor je jouw handtekening zet. Daarna heb je nog drie tot vijf dagen om je te bedenken. Vergeet vooral niet zo snel mogelijk je hypotheekadviseur op de hoogte te brengen van het goede nieuws. Hij zal alles in gang zetten om de financiering rond te krijgen. Gemiddeld kost dat zes weken. Nog zo’n regeldingetje: de taxatie. De hypotheekverstrekker wil precies weten hoeveel de woning waard is. Alleen dat bedrag kun je lenen, als je financiën het toelaten. Is de woning minder waard dan wat je hebt geboden, dan kun je de woning kopen door het verschil uit eigen zak bij te betalen.
Stap 5: Tekenen
Alles achter de rug? Dan is het tijd voor de overdracht. Dit is het moment waarop je de sleutel krijgt van je nieuwe woning en officieel eigenaar wordt. Dat doe je bij een notaris. Sommige verkopers, woningcoöperaties bijvoorbeeld, kiezen de notaris. In de meeste gevallen mag je zelf de notaris kiezen. Een rondje prijzen vergelijken kan dan de moeite waard zijn. De notaris maakt de hypotheekakte en leveringsakte op. Als je daar je handtekening onder zet, is het echt rond: de droomwoning is van jou. Laat maar knallen die kurken!
Bron: RegioBank