Als je advies inwint over verzekeringen, dan wil je natuurlijk weten waar je aan toe bent. Dan gaat het niet alleen over het product zelf, maar ook over hoe een financieel adviseur wordt beloond. Precies daarom is ‘provisietransparantie’ in het leven geroepen.

Wat is provisietransparantie precies?

Een financieel adviseur behartigt jouw belangen en ontzorgt je met onafhankelijk advies over de juiste oplossing voor jouw situatie, zodat je optimaal verzekerd bent. Voor deze service ontvangt hij of zij een deel van de premie die jij als klant betaalt. Deze vergoeding noemen we provisie.

Actieve provisietransparantie: zo zit het

Actieve provisietransparantie is verplicht voor alle particuliere schadeverzekeringen die op of na 1 juli 2024 zijn afgesloten. Deze belangrijke ontwikkeling geeft duidelijkheid over wat je betaalt voor de diensten die een adviseur levert. In de praktijk betekent dit dat jouw financieel adviseur, vóórdat je een nieuwe schadeverzekering afsluit, je informeert over de vergoeding die hij/zij krijgt voor de te leveren dienstverlening. Je ontvangt bijvoorbeeld een document, vaak een dienstverleningsdocument of een vergelijkbaar document, waarin de hoogte van de provisie per product of dienst staat vermeld. Je adviseur kan het ook (proactief) met je bespreken tijdens het adviesgesprek.

Ook krijg je inzicht in wat je adviseur daar precies voor doet. Bijvoorbeeld: onafhankelijk en persoonlijk advies over risico’s en het afdekken ervan, het beheer en onderhoud van je verzekeringspakket en de afhandeling van schade. De inhoud van de dienstverlening kan per adviseur verschillen. Daarom is het goed om te weten wat een financieel specialist wel (of juist niet) voor je doet.
Zo weet je als klant precies wat je betaalt en waarvoor. De verplichting geldt overigens niet voor de zakelijke markt.

In de praktijk betekent dit dat jouw financieel adviseur, vóórdat je een product of dienst afneemt, je voortaan informeert over de vergoeding (provisie) die hij/zij krijgt voor de te leveren dienstverlening. Zo weet je als klant dan precies wat je betaalt en waarvoor.

Waarom is dit belangrijk voor jou?

Provisietransparantie biedt verschillende voordelen. Zo draagt het bij aan meer transparantie over financiële dienstverlening, versterking van de consumentenbescherming en het vergroten van het vertrouwen van consumenten. Je hebt een beter beeld van de geleverde financiële diensten. Daardoor heb je meer grip op jouw financiële beslissingen.

Hoe werkt het in de praktijk in 2025?

Een jaar na de officiële ingangsdatum van 1 juli 2024 omarmen veel advieskantoren deze transparantie volledig. Zij vinden het belangrijk dat jij als klant precies weet waar je aan toe bent en dat je een weloverwogen keuze kunt maken. Actieve provisietransparantie zorgt voor een duidelijk en eerlijk speelveld. Dat verbetert het financieel advies dat je als klant ontvangt, omdat het passender is. Het gaat uiteindelijk om een duurzame relatie gebaseerd op vertrouwen. Openheid over de waarde van de dienstverlening draagt daar direct aan bij.

Financieel advies gericht op jouw situatie

Écht goed financieel advies komt van iemand die jou goed begrijpt en weet welke oplossing voor jou de beste keuze is. Dit helpt je bij het nemen van financiële beslissingen. Door inzichtelijk te maken wat de vergoeding is voor onze dienstverlening voorkomen we eventuele verrassingen. Ook dat draagt bij aan jouw financiële rust.

Nieuwsgierig naar wat we voor je kunnen betekenen? Er is altijd een vestiging bij jou in de buurt, dus loop gerust eens binnen of maak vrijblijvend een afspraak.