Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jou?

Gepubliceerd op 20 november 2023

De financiële foto

Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord: het nieuwe pensioenstelsel. Ook al lijkt het nog ver weg, het is goed om te weten wat er gaat veranderen. Je bent immers nu al aan het sparen voor je pensioen. Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jou?

In Nederland heeft iedereen recht op pensioen. Je krijgt een basispensioen van de overheid via je AOW (Algemene Ouderdomswet). Daarnaast kun je via je werkgever sparen voor aanvullend pensioen.

Wat gaat er veranderen?

De regels rondom het pensioen zijn door de invoering van het nieuwe pensioenstelsel veranderd. Op hoofdlijnen betekent dat:

 • Je pensioen wordt duidelijker. Het is voor veel mensen nu niet duidelijk wat en hoeveel pensioen ze opbouwen. Straks bouw je pensioen op via een premieregeling. Het is dan duidelijker en beter vastgelegd hoeveel geld (premie) zowel jij als je werkgever inleggen voor jouw pensioen.
 • Je pensioen via de werkgever verandert mee met de economie. Het pensioen gaat meebewegen met de economie. Dat wil zeggen: als het goed gaat met de economie, dan gaat je pensioen eerder omhoog. Als het slechter gaat met de economie, kan het pensioen ook omlaag gaan. Hoe dichter je bij je pensioenleeftijd komt, hoe kleiner die beweging wordt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je met pensioen gaat.
 • Je pensioen sluit beter aan op je loopbaan. De tijden zijn veranderd, mensen wisselen vaker van baan of starten een eigen bedrijf, stoppen tijdelijk met werken of gaan minder uren werken. De nieuwe pensioenregels houden hier rekening mee.

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor mij?

De komende jaren merk je nog weinig van de veranderingen. De nieuwe pensioenwet is ingegaan op 1 juli 2023, maar er komt eerst een overgangsfase. Er is afgesproken dat uiterlijk 1 januari 2027 het pensioen via de werkgever aangepast moet zijn. Wat bijvoorbeeld je nieuwe premie wordt, is daardoor nu nog niet bekend. Zodra er meer duidelijk is, krijg je informatie van je pensioenuitvoerder. Dat kan nog wel een paar jaar duren.

Overzicht van je opgebouwde pensioen

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl vind je alle informatie over je pensioen. Je ziet hier hoeveel pensioen je misschien al hebt opgebouwd via je werkgever en bij welke pensioenuitvoerder(s) (pensioenfonds of verzekeraar) je dat pensioen hebt opgebouwd. De site kan bovendien je verwachte pensioenbedrag netto per maand berekenen, inclusief AOW. Je ziet dan ook vanaf welke leeftijd je pensioen en AOW ontvangt. Fijn om alvast te weten!

Wat kun je nu al wel vast doen?

Heb je specifieke wensen of dromen voor jouw toekomst? Wil je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken? Of wil je de zekerheid dat je lekker kunt (blijven) leven als je gepensioneerd bent? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om je pensioenpotje aan te vullen.

Naast de AOW en het pensioen via de werkgever kun je natuurlijk ook zelf voor aanvullend pensioen zorgen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Jouw pensioenadviseur helpt je graag om alles op een rijtje te zetten. Dan krijg je beter zicht op je financiële situatie en je toekomstige pensioen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jou?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden