Net 18 geworden? Dit moet je weten over geld

Gepubliceerd op 13 maart 2019

Betalen en sparen

Ben jij net 18 geworden? Gefeliciteerd! Je mag eindelijk zelfstandig autorijden, stemmen én een biertje drinken in de kroeg. Hartstikke leuk natuurlijk, maar er zijn ook een paar dingen die je móet doen als officiële volwassene. We zetten de belangrijkste graag voor je op een rij.

18 jaar? Dan ben je zelf aansprakelijk

Als je 18 bent, dan ben je verantwoordelijk voor alle (financiële) verplichtingen die je aangaat. Zoals rood staan, boetes betalen en je telefoonrekening betalen als het abonnement op jouw naam staat. Je ouders zijn in geen enkel geval meer verplicht jouw rekeningen te betalen. Ga daarom geen verplichtingen aan die je niet kunt nakomen. Zo voorkom je een hoop (financiële) ellende.

Je hebt een eigen DigiD nodig

Een DigiD is niets anders dan je elektronische handtekening. Je hebt deze nodig voor het regelen van verschillende zaken. Zoals belastingaangifte doen, toeslagen of studiefinanciering aanvragen. Maar ook inschrijven voor je opleiding of je pensioenopbouw bekijken. Regel dus snel je eigen DigiD via digid.nl/aanvragen.

 Een zorgverzekering afsluiten is verplicht

Tot je 18de ben je gratis en voor niets verzekerd via de zorgverzekering van je ouders. Maar na je 18de moet je je eigen zorgverzekering regelen. In Nederland hebben we twee soorten verzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering. De eerste is verplicht, en geeft je recht op de huisarts, ziekenhuiszorg en medicijnen. De tweede is niet verplicht, maar kan wél heel handig zijn. Bijvoorbeeld als je je bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut ook wilt verzekeren.

Tip: Omdat elke verzekeringsmaatschappij andere aanvullende verzekeringen heeft, is het slim de verschillende pakketten te vergelijken en degene te kiezen die het beste bij jou past.

Geen paniek! Gelukkig is er zorgtoeslag

Een zorgverzekering is niet goedkoop en slaat een behoorlijke deuk in je bankrekening. Daarom kun je een bijdrage krijgen van de overheid. Dit noemen we zorgtoeslag. Iedereen die 18 jaar of ouder is kan zorgtoeslag aanvragen. Hoeveel je krijgt hangt af van je inkomen. Betaal dus niet onnodig teveel en bekijk snel op mijn.toeslagen.nl of je recht hebt op zorgtoeslag.

Bonus Tip: Op de site van de Belastingdienst vind je meer handige info voor 18-jarigen, zoals informatie over belastingaangifte, huurtoeslag en tegemoetkoming in schoolkosten.

 Een eigen bankrekening is wel zo handig

Om al je geldzaken te regelen, heb je wel een eigen bankrekening nodig. Vaak zijn er voor jongeren speciale opties voor een betaalrekening. Zo een rekening heeft veel handige extraatjes. Bij RegioBank kun je met zo een rekening bijvoorbeeld contactloos betalen met je eigen betaalpas, je saldo checken via de app, IDEAL-betalingen doen via Internet Bankieren en rood staan tot € 500. Ook kun je met deze rekening emergency cash regelen als je in het buitenland zonder geld komt te zitten, en je eigen creditcard aanvragen.

Advies nodig?

Er komt stiekem dus best veel kijken bij 18 jaar worden. Als je advies nodig hebt, of niet zo goed weet waar je moet beginnen, kom dan gerust eens langs voor advies, samen met je ouders, of alleen.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Net 18 geworden? Dit moet je weten over geld
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden