Neem jij als dga je pensioen nu écht in eigen beheer?

Gepubliceerd op 28 april 2021

Pensioen

Sinds juli 2017 heeft de directeur-grootaandeelhouder (dga) geen mogelijkheid meer om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Veel dga’s maakten gebruik van deze mogelijkheid vanwege fiscaal voordeel. Dit veroorzaakte echter ook vaak (financiële) knelpunten. Nu deze pensioenroute is afgesneden, rest de vraag: ga je nu écht iets aan je pensioen doen? En welke opties heb je dan? Wij zochten het voor je uit.

Pensioen in eigen beheer vaak uitgehold

De meeste dga’s bouwden pensioen op in eigen beheer. Dit leek aantrekkelijk, maar er zat een flinke adder onder het gras. Je bv moest namelijk  kapitaal reserveren voor je pensioen. Door de lage rente werd het benodigde kapitaal om de pensioenen te kunnen uitkeren steeds groter. Dat geld was er vaak niet: het pensioen was daarmee ‘uitgehold’. Zolang de bv de middelen heeft, moet het pensioen wel worden uitgekeerd. En als de bv helemaal geen vermogen meer heeft en wordt opgeheven, dan stopt de pensioenuitkering gewoon. Als alternatief kan de dga de bv opheffen en het vrijgekomen vermogen afstorten bij een professionele pensioenuitvoerder. Het meestal (veel) lagere pensioen kan dan wel levenslang worden uitgekeerd. Als de fiscus oordeelt dat er te weinig vermogen is omdat de bv niet zakelijk heeft gehandeld, dan kun je een enorme naheffing verwachten.

Bovendien kan je geen dividend meer uitkeren (de dividendklem). Eigen beheer draaide dus bij veel dga’s uit op een domper. Mede aan de hand hiervan is besloten pensioen in eigen beheer af te schaffen.

Huidige opties pensioenopbouw dga

Wie pensioen in eigen beheer opbouwde, heeft pensioenrechten. Die zijn sinds 1 juli 2017 premievrij gemaakt. Het opgebouwde pensioen kon je tot en met 2019 om laten zetten in een oudedagsvoorziening (odv), afkopen of premievrij voortzetten. Tot 2020 bestond voor omzetting of afkopen een belastingkorting.

Wil je als DGA nu pensioen opbouwen? Dan kan dit op de volgende manieren:

  • Een pensioenregeling bij een verzekeraar afsluiten;
  • Een lijfrente afsluiten (box 1);
  • Vermogen opbouwen in box 3;
  • Combinatie van bovenstaande opties. Daarnaast mag een dga een aanwezige odv eventueel omzetten in een toegestane lijfrente.

Pensioenregeling verzekeraar

Een dga heeft de optie om een pensioenverzekering af te sluiten bij een toegelaten pensioenuitvoerder. Vanaf 1 juli 2017 is het niet langer mogelijk om pensioen in eigen beheer op te bouwen en wordt het eigen beheer lichaam van de dga niet meer als toegelaten pensioenuitvoerder beschouwd. Voor een dga geldt dat de pensioenwet niet van toepassing is.

In principe geldt dat zowel een uitkeringsregeling (middelloon) als premieregeling (beschikbare premie) afgesloten kan worden, net zoals voor werknemers in een collectiviteit. De praktijk leert echter dat in de markt op dit moment enkel een premieregeling wordt aangeboden voor de dga.

De dga kan zelf bepalen hoe hoog de jaarlijkse premie moet zijn (binnen de fiscale grenzen). Hierbij kan er gekozen worden voor een verzekering inclusief overlijdensdekking voor de partner en/of kinderen en premievrijstelling voor wanneer de dga arbeidsongeschikt raakt.Er wordt in deze variant doorgaans belegd volgens het lifecycle-principe. Met de lifecycle-methode wordt steeds minder risico met beleggingen genomen naarmate de pensioendatum van de dga dichterbij komt.

Lijfrente

De dga heeft net als elke werknemer een mogelijkheid om via een privé lijfrentevoorziening per jaar maximaal € 13.236,- (2021) af te kunnen storten. De fiscaal gunstige inleg wordt jaarruimte genoemd en zal jaarlijks vastgesteld moeten worden. De premie voor de lijfrente dient vanuit het netto inkomen gestort te worden en kan in mindering gebracht worden op het belastbaar inkomen in box 1 middels de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Indien wenselijk kan er voor eventuele partner en/ of kinderen een risicoverzekering afgesloten worden, zodat deze bij onverwachts overlijden van de dga goed verzorgd achterblijven.

Vermogen box 3

De dga kan privé-vermogen opbouwen in box 3 door te sparen en/of te beleggen. In dit geval is er echter een beperkte vrijstelling waarna over het meerdere vermogensrendementsheffing berekend wordt. Voordeel van deze optie is dat het geld flexibel zonder voorwaarden is op te nemen.

Overige aandachtspunten

Houd bij de bepaling van je keuze ook hier rekening mee:

  • Wanneer wil je met pensioen;
  • Bepaal je ambitieniveau, hoeveel inkomen heb je nodig vanaf de gewenst pensioenleeftijd;
  • Hoeveel inkomen hebben jouw nabestaanden nodig om goed verzorgd achter te blijven ingeval van jouw vroegtijdig overlijden;
  • Welk budget heb je;
  • Niet alleen pensioen is inkomen, lagere lasten zijn ook een vorm van pensioen;
  • Ook ander vermogen (huis, beleggen, sparen, erfenissen) kun je als pensioen zien;
  • De AOW van de overheid is zeker geen garantie. Het geld dat nu in de AOW-pot komt, is voor de mensen die nu in de AOW zitten (en dus niet voor jou).

Hoogste tijd te werken aan je pensioen

Het verdwijnen van pensioen in eigen beheer dwingt je als dga om nu echt goed over je pensioen na te denken. Als je te lang wacht, kun je geld mislopen of een pensioen krijgen dat anders is dan je eigenlijk wilt. Het is ingewikkelde materie om zelf tussendoor te regelen. Onze pensioenadviseurs zijn specialisten op dit gebied en helpen je hier graag bij. Maak dus nu een afspraak via je lokale Veldsink kantoor. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Neem jij als dga je pensioen nu écht in eigen beheer?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden