Neem jij al wat op van je pensioen?

Gepubliceerd op 14 september 2022

Pensioen

Tel jij al af naar je pensioen? Let dan op: vanaf juli 2023 wordt het mogelijk om in één keer een groot bedrag uit je pensioenpot op te nemen. Dat kan tot een bedrag van 10% van je pensioen.

Vanaf 1 juli 2023 krijgt iedereen die pensioen spaart een extra keuzemogelijkheid. Je kunt namelijk eenmalig een bedrag in 1 keer uit laten betalen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je schulden (bijvoorbeeld je hypotheek) af te lossen. Of om een wereldreis te maken of je woning te verbouwen met het oog op de toekomst. De besteding is vrij. Het geldt voor maximaal 10% van je pensioen. Minder kan natuurlijk ook.

Waar moet je rekening mee houden?

Je mag dus vanaf juli 2023 eenmalig een bedrag opnemen. Dat mag alleen op de pensioeningangsdatum óf in februari volgend op het jaar waarin je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt. Houd daarbij rekening met het volgende:

 • De afkoop is een wettelijk recht voor deelnemers. Alle pensioenuitvoerders zijn verplicht hieraan mee te werken.
 • De hoogte van het bedrag is maximaal 10% van het ouderdomspensioen; minder mag ook. Je mag het bedrag vrij besteden. Bijvoorbeeld aan die mooie reis, een verbouwing, het aflossen van de hypotheek of voor het regelen van zorgvoorzieningen.
 • Je resterende pensioenuitkering is na het opnemen van dit eenmalige bedrag natuurlijk wel lager. Houd daarom in de gaten wat je maandelijkse inkomsten gaan worden, als je minder pensioen krijgt.
 • Bovendien geldt dat als door de opname het partnerpensioen lager wordt, de toestemming van de partner nodig is.
 • Het bedrag kun je alleen op de pensioendatum opnemen, of in februari het jaar erop. Daarna niet meer. Denk er dus goed over na, voordat je te laat bent en het niet meer mogelijk is.
 • Je kunt de keuze voor het opnemen van maximaal 10% van je pensioen niet combineren met het zogenoemde hoog-laagpensioen. Hiermee start je immers met een hoger pensioen en ontvang je later een lager pensioen. Het combineren zou dan betekenen dat je in de eerste jaren teveel geld uit je pensioenpot opneemt.
 • Na de eenmalige opname moet de resterende levenslange pensioenuitkering boven de afkoopgrens van kleine pensioenen liggen. Want heb je een laag pensioen, dan kan het een gevaar vormen als je teveel geld opneemt en je dus maandelijks te weinig inkomen krijgt.

Breng je financiële situatie in kaart

Het is belangrijk om je financiële situatie goed in kaart te brengen. Is het mogelijk om 10% van je pensioen op te nemen? Heb je rekening gehouden met het hoger belastbaar inkomen door de opname? En dus mogelijk een hoger belastingtarief? Wat worden je maandelijkse inkomsten als je met pensioen gaat? Want bijvoorbeeld ook je AOW, je woning en beleggingen zijn onderdeel van je (toekomstige) maandelijkse inkomsten. En vergeet niet om na te gaan of het nabestaandenpensioen nog afdoende is.

De meeste pensioenregelingen bieden nu overigens ook al verschillende keuzemogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een uitruil tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen of het vervroegen danwel uitstellen van de ingangsdatum van je pensioen. Ook is het vaak mogelijk om een deeltijdpensioen op te nemen.

De adviseurs van Veldsink Advies staan voor je klaar om je te helpen met het maken van een goede keuze. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Neem jij al wat op van je pensioen?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden