Maak jij je als ondernemer zorgen over mogelijke bedrijfsongevallen?

Gepubliceerd op 01 november 2022

Medewerkers

Elke week overlijdt er gemiddeld een medewerker door een bedrijfsongeval. Je moet er toch niet aan denken dat dat bij jou in het bedrijf gebeurt? Preventie is een belangrijke sleutel in het voorkomen van bedrijfsongevallen. Heb jij daar al maatregelen voor genomen?

Steeds meer ondernemers maken zich zorgen om mogelijke ongevallen in hun bedrijf. Hoe dat kan? Enerzijds is de werkdruk de afgelopen maanden flink gestegen, waardoor mensen harder moeten werken en meer (over)uren maken. Anderzijds nemen ondernemers door de krapte op de arbeidsmarkt vaker onervaren medewerkers aan, die nog niet alle kennis hebben die voor de functie nodig is.

Zorg voor preventieve maatregelen

Dat zijn natuurlijk niet de enige redenen. Preventieve maatregelen om ongelukken te voorkomen, blijven essentieel. Ook onder hoge werkdruk. Zorg dat je RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) op orde is. De RI&E, wettelijk verplicht, gaat niet alleen over de veiligheid, maar ook over de gezondheid van je medewerkers. Het helpt je om op deze manier de arbeidsrisico’s inzichtelijk te krijgen en zorgt ervoor dat je hier regelmatig over na blijft denken. De Arbeidsinspectie controleert of je RI&E in orde is, en ook de verzekeraar gaat ervan uit dat je aan deze plicht voldoet.

Geef extra aandacht aan inwerken nieuwe medewerkers

Ook met het goed inwerken van nieuwe medewerkers kun je ongelukken voorkomen. Juist door de hoge werkdruk en de onervarenheid van nieuwe medewerkers is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de risico’s die spelen bij hun werkzaamheden. Zorg bijvoorbeeld voor een uitgebreide instructie. Let ook op een vertaling, mochten sommige medewerkers de taal van de instructie minder machtig zijn. Besteed ook voldoende aandacht aan het begeleiden van collega’s die doorgroeien naar een andere functie. Want ook al kost het meer tijd om een medewerker beter in te werken, het verkleint de kans op ziekteverzuim of een ongeval.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Zorg voor een open bedrijfscultuur waarin veiligheid bespreekbaar is. Beloon collega’s die het goede voorbeeld geven. Laat zien dat veiligheid van groot belang is in je bedrijf. En geef zelf het goede voorbeeld. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar ook kleine acties kunnen een groot verschil maken.

Daarnaast is het raadzaam om je goed te laten adviseren over de risico’s die je mogelijk loopt. Op routenaar.rie.nl vind je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met een RI&E. Een verzekeringsadviseur kan je bovendien adviseren welke verzekeringsoplossingen voor jou mogelijk zijn. Neem daarom gerust contact op met je zakelijk adviseur in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Maak jij je als ondernemer zorgen over mogelijke bedrijfsongevallen?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden