Pas op bij het lenen en huren van spullen: niet altijd verzekerd!

Gepubliceerd op 15 februari 2021

Preventie

Het is winter, we kunnen niet op vakantie en we zitten door corona heel veel thuis. Perfecte tijd om te klussen in en om je huis! Dit doen we dan ook massaal, maar we stuiten nu op het ongemak dat alle niet-essentiële winkels gesloten zijn, waardoor het lastig is om aan materiaal te komen. Daarom zien we steeds vaker dat mensen spullen en diensten huren of van elkaar lenen. Maar pas op: verzekeringen zijn hier niet altijd op ingespeeld! Wees je dus bewust van de risico’s die je loopt als je iets leent of huurt.

Verzekering kijkt alleen naar bezit

Normaal gesproken ben je met een auto-, een inboedel- en een aansprakelijkheidsverzekering goed verzekerd tegen onverwachte schade. Op het moment dat er schade wordt veroorzaakt aan de door jou uitgeleende spullen, krijg je in veel gevallen de schade van de verzekeraar vergoed. Het is immers nog steeds jouw bezit, dus is er dekking op je bezitsverzekering. Een bezitsverzekering is bijvoorbeeld je opstal-, inboedel- of autoverzekering.

Lenen of huren: geen standaard dekking

Bij het lenen of huren van spullen ligt dit anders. Verzekeringen zijn namelijk gericht op bezit en niet op gebruik. Hiervoor is dus geen standaard dekking op je particuliere bezitsverzekeringen van kracht.

Voorbeeld: Stel je dochter is jarig en je hebt de keukenmixer van de buurvrouw geleend om een overheerlijke taart mee te bakken. Tijdens het mixen stoot je hard tegen het apparaat waardoor hij op de grond valt en kapot gaat. In dit geval is er volgens de verzekeraar sprake van opzicht, omdat je de keukenmixer voor korte tijd ‘onder je had’.

Opzichtdekking

Wanneer er iets gebeurt met het door jou geleende of gehuurde materiaal, heet dit opzichtschade. Als er sprake is van opzicht, kan het zijn dat de aansprakelijkheidsverzekering de schade niet vergoedt omdat er niet formeel kan worden bewezen wie er wettelijk aansprakelijk is. Om die reden valt het door jou geleende of gehuurde materiaal niet altijd automatisch onder de aansprakelijkheidsverzekering. In dat geval heb je opzichtdekking nodig.

Elke verzekeraar is anders

Gelukkig bieden steeds meer verzekeraars de opzichtdekking standaard aan in hun aansprakelijkheidsverzekering. Toch is het altijd verstandig om dit eerst even te checken voordat je materiaal leent of huurt. Zo weet je precies welke risico’s je loopt en voorkom je veel problemen en ergernissen. En als je vragen hebt, kun je natuurlijk altijd bij ons terecht. Wij helpen je graag.

 

Weet jij welke risico’s je loopt en hoe je ze kunt voorkomen?

 

Lees hier alles over preventie

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Pas op bij het lenen en huren van spullen: niet altijd verzekerd!
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden