Koop jij je eerste huis? Houd dan hier rekening mee

Gepubliceerd op 06 april 2021

Hypotheken

Klaar voor het kopen van je eerste huis? Voordat je allerlei droomhuizen gaat bekijken, is het belangrijk om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Bovendien zijn er nogal wat zaken waar je rekening mee moet houden voordat je de sleutel van je eigen paleisje in ontvangst kunt nemen.

Ken je financiële mogelijkheden

Je huizenjacht begint met het bepalen van een reëel budget. Hoeveel kun je lenen? Dit is van een aantal zaken afhankelijk. Bijvoorbeeld of je het huis alleen gaat kopen of samen met een partner. Bij de aankoop van je eerste huis, kom je mogelijk ook in aanmerking voor een starterslening. Dit is per gemeente afhankelijk.

De maximale hypotheek die je kunt afsluiten is 100% van de getaxeerde marktwaarde van de woning. De gemiddelde koopprijs ligt echter meestal hoger dus reken erop dat er meestal zo’n vier tot zes procent aan kosten bij komen. Dit zijn kosten voor de notaris, de taxatie en de overdrachtsbelasting. Overigens, als je nog geen 35 jaar bent, betaal je sinds 2021 onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting. Dit scheelt toch 2% op de koopsom.

Je hebt dus meestal eigen middelen (spaargeld) nodig om een woning te kunnen kopen. Ga je de woning verbeteren met energiebesparende voorzieningen dan geldt er nog wel een uitzondering. Dan mag je namelijk met Nationale Hypotheek Garantie 6% extra lenen.

Als je kiest voor een bestaand huis, heb je dus te maken met de kosten koper die bovenop de aankoopprijs komen. Bij een nieuwbouwhuis heb je geen overdrachtsbelasting, maar wel notariskosten. Daarnaast kunnen daar nog andere kosten bij komen, zoals bouwrente. Meestal gaat de hypotheek al lopen op het moment dat de aannemer start met de bouw. Als je in de bouwperiode (tijdelijk) in een huurhuis woont, dan heb je ok te maken met dubbele woonlasten.

Een hypotheekadviseur vertelt je na een uitgebreid gesprek precies hoeveel je kunt lenen. Als je dit weet, kun je gerichter zoeken naar huizen die binnen jouw budget vallen. Hiermee voorkom je dat je ‘te duur’ gaat zoeken.

Woning gerelateerde verzekeringen

Bij een koophuis komen er extra verzekeringen in beeld. Neem ze op tijd onder de loep. Als je een huis huurt, heb je waarschijnlijk een inboedelverzekering. Als je een huis bezit, komt daar ook een opstalverzekering bij.

Ben je met tweeën, dan is het naast deze verzekeringen voor je huis en je spullen, raadzaam om elkaar goed te verzekeren in het geval dat een van jullie komt te overlijden of arbeidsongeschikt raakt. Hiervoor sluit je een risicoverzekering af. Dit zorgt ervoor dat de financiering zodanig geregeld wordt dat de achterblijvende partner in het huis kan blijven wonen. Voordat je gaat samenwonen is het bovendien verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten. Zijn er kinderen in het spel, dan is een testament een slimme aanvulling.

Droomhuis gevonden?

Heb je een huis gevonden dat aan je wensen voldoet en dat ook nog binnen het budget past? Let dan tijdens de bezichtiging op de bouwkundige staat en het energielabel van het huis. Vaak is het verstandig om een aankoopmakelaar of taxateur in te schakelen. Hij of zij wijst je op zaken die je zelf misschien over het hoofd ziet. Misschien is het huis nog niet helemaal naar wens maar los je dit eenvoudig op door middel van een verbouwing. Daarnaast maken energiebesparende maatregelen je huis duurzaam, toekomstbestendig en scheelt het uiteindelijk flink in je portemonnee. Houd er met de financiering wel rekening mee dat je hiervoor geld reserveert.

Bieden en kopen

Heb je een bod uitgebracht en is deze geaccepteerd door de verkoper? Dan is het tijd om het voorlopige koopcontract te tekenen. Met de notaris spreek je af dat er bij het voorlopig koopcontract ontbindende voorwaarden worden meegenomen. Hiermee bouw je een voorbehoud in waarmee je nog onder de koop uit kunt als je toch van de koop moet of wilt afzien. Je kunt een voorbehoud van financiering, van bouwkundige keuring, van woonvergunning of van Nationale Hypotheek Garantie laten opnemen. Via je hypotheekadviseur regel je de financiering, voor een bouwkundige keuring schakel je een taxateur in.

Hoef jij na de bedenktijd geen gebruik te maken van de ontbindende voorwaarden? Gefeliciteerd! Dan gaat de koop definitief door! Je geeft je hypotheekadviseur de opdracht om de hypotheek af te sluiten en de woning gerelateerde verzekeringen in te laten gaan. Bij de notaris vindt de overdracht plaats om het huis officieel op jouw naam te zetten: het startschot voor jouw verhuizing (of verbouwing) 😊.

Wij zijn er voor jou

Ga je je eerste huis kopen? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag zodat je snel van je droomhuis kunt gaan genieten. En voor de juiste verzekeringen ben je bij ons óók aan het juiste adres. Ook dan zijn wij er voor jou.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Koop jij je eerste huis? Houd dan hier rekening mee
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

  • Telefoon

    040-2635900
  • E-mail

    nuenen@veldsink.nl
  • Adresgegevens

    Park 26 - 28
    5671GA Nuenen

  • Openingstijden

    Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

  • DD dash MM dash JJJJ
  • Hidden