Kan ik als zzp’er een hypotheek afsluiten?

Gepubliceerd op 22 oktober 2018

Hypotheken

Voor zelfstandig ondernemers was het tot enkele jaren geleden een behoorlijke opgave om een hypotheek te krijgen. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Er wordt meer rekening gehouden met je positie als zzp’er. Dit zijn de mogelijkheden.

De ene keer vliegen de opdrachten je om de oren, de andere keer is het zoeken naar klussen. Voor een zzp’er is geen maand hetzelfde als het om de inkomsten gaat. Terwijl een bank juist naar zoveel mogelijk zekerheid zoekt bij het verstrekken van een hypotheek. Nederland telt inmiddels meer dan een miljoen zzp’ers. Oftewel: tijd om de regels te versoepelen.

Minstens drie jaar zelfstandig

Ben je drie jaar of langer werkzaam als zzp’er? Dan is het duidelijk wat er nodig is om een hypotheek te krijgen. Om je maximale hypotheek te berekenen, kijkt een hypotheekverstrekker naar de gemiddelde inkomsten van de afgelopen drie jaar. Dat is het uitgangspunt voor je lening. Maar let op: heb je in het laatste jaar een stuk minder verdiend dan in de jaren daarvoor, dan is dát bedrag het uitgangspunt.

Een tot drie jaar zelfstandig met NHG

Een hypotheek afsluiten als beginnend zzp’er? Vroeger kon je het dan wel schudden. Maar na 1 december 2016 is daar verandering in gekomen. Sindsdien kun je als zzp’er al na twaalf maanden zelfstandigheid een hypotheek afsluiten onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Een van de voorwaarden is dat je drie aangiften van inkomstenbelasting kunt laten zien. Heb je die niet, dan is er een prognose van je inkomen nodig, opgesteld en onderbouwd door een administratiekantoor of een registeraccountant. Dat is een inschatting van je verwachte inkomen op basis van de afgelopen drie jaar. Inkomen uit loondienst en zelfstandig ondernemerschap mogen hierbij gecombineerd worden. Ook hier geldt: verdiende je in het laatste jaar fors minder dan de jaren ervoor? Dan is het inkomen uit het laatste jaar het uitgangspunt.

Een tot drie jaar zelfstandig zonder NHG

Ook de regels voor zzp’ers die een hypotheek willen zonder NHG zijn een stuk soepeler geworden, al is het nog steeds niet eenvoudig. Alle voorwaarden die gelden bij hypotheken mét NHG zijn ook van toepassing voor hypotheken zonder die garantie. Daarnaast is vaak een intentieverklaring van een werkgever of prognose van toekomstig werk noodzakelijk.

Wil je graag meer informatie krijgen over de hypotheekmogelijkheden als zzp’er? Kom naar één van onze vestigingen.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Kan ik als zzp’er een hypotheek afsluiten?
Direct contact

Veldsink Advies Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden