Kan jouw bedrijfspand een zware sneeuwbui dragen?

Gepubliceerd op 30 januari 2023

Onderneming

Langdurige droogte, hevige regen, zware stormen of een flinke sneeuwbui. Klimaatverandering zorgt voor extremer weer. De winters worden zachter, maar de kans op buien waarbij extreem veel sneeuw valt in een korte tijd, neemt toe. Dit kan schade veroorzaken, bijvoorbeeld doordat daken instorten door de grote hoeveelheid sneeuw die erop ligt. Hoe kun je je daarop voorbereiden?

Daken en afvoeren schoonhouden

Veel sneeuw (of water) op het dak betekent druk op de dakconstructie. Kan het dak dat gewicht wel aan? Met een wateraccumulatieberekening wordt berekend wat de maximale draagkracht van het dak is voordat het doorzakt en kan instorten. Door preventief de dakconstructie te versterken, voorkom je veel ellende.

Maak zodra het kan, het dak van je bedrijfspand sneeuwvrij om te voorkomen dat het doorzakt of dat er lekkages ontstaan. Lukt dat niet of is het dak niet goed bereikbaar? Zorg er dan voor dat de afvoeren het hele jaar schoon blijven, zodat smeltwater snel en goed afgevoerd wordt. Als de afvoer namelijk niet goed werkt, blijft het water te lang liggen en ontstaat er alsnog druk op de dakconstructie.

Voorkom dat leidingen bevriezen

Net als thuis is het ook bij bedrijfspanden belangrijk om de waterleidingen op tijd af te tappen. Zeker als deze zich in de buitenmuren bevinden of in ruimtes waar het tocht of die niet geïsoleerd zijn. Zo voorkom je dat de leidingen bevriezen. Denk ook aan de vorstbeveiliging van cv en radiatoren.

Verkeer

Maken medewerkers gebruik van een auto van de zaak? Zorg dan voor winterbanden vóórdat het winterseizoen begint. Is er veel sneeuw gevallen? Maak het bedrijfsterrein sneeuwvrij en gebruik strooizout, zodat medewerkers en bezoekers veilig bij het bedrijf kunnen komen. Laat indien mogelijk medewerkers thuis werken.

Gebouwenverzekering

Schade aan het gebouw is verzekerd op de gebouwenverzekering, maar in de polisvoorwaarden worden vaak uitsluitingen opgenomen voor constructiefouten en/of slecht onderhoud. Daarom is het belangrijk je op tijd voor te bereiden door het pand goed te onderhouden en eventueel de constructie te versterken.

Wil je weten hoe je jouw pand goed kunt verzekeren? Neem dan contact op met je zakelijk adviseur in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Kan jouw bedrijfspand een zware sneeuwbui dragen?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden