Jongeren zonder uitvaartverzekering: kostenpost voor nabestaanden

Gepubliceerd op 10 juli 2022

Financiële zekerheid

In het nieuws verschijnen regelmatig verdrietige berichten van bijvoorbeeld verkeersongelukken waarbij ook jongeren komen te overlijden. De dood klinkt, vooral voor jongeren, als iets wat ver van hen afstaat. Ze zijn er niet mee bezig en verwachten niet dat het hen overkomt. Veel jongeren hebben daarom geen uitvaartverzekering. Helaas ben je er natuurlijk nooit zeker van dat er met jou niets gebeurt.

Voor nabestaanden is het verliezen van een dierbare intens verdrietig, zeker als diegene nog zo jong is. Je wil dan niet ook nog zorgen hebben over de kosten van de uitvaart.

Uitvaart: hoge kostenpost

Zonder uitvaartverzekering krijgen nabestaanden te maken met hoge kosten voor het afscheid. Maar wat kost een uitvaart eigenlijk? Ga je uit van een gemiddelde crematie, dan kost dat ongeveer 7500 euro. Een begrafenis is duurder; zo’n 9500 euro. De meeste mensen hebben zo’n bedrag niet zomaar achter de hand.

Weet je nu al dat het lastig wordt om de kosten van een uitvaart te betalen? Dan zorg je er met een uitvaartverzekering voor dat je nabestaanden je in ieder geval een mooi en waardig afscheid geven. De hoogte van de premie is afhankelijk van je leeftijd. Ben je een jongere van 21 jaar, dan heb je in principe je hele leven nog voor je en is de premie lager dan voor bijvoorbeeld de ouders. Voor iets meer dan vijf euro per maand kan een 21-jarige een basisuitvaartverzekering afsluiten.

Anders oplossen

Spaargeld: het is natuurlijk ook mogelijk dat je ervoor zorgt dat je altijd 10.000 euro op je spaarrekening hebt staan om de uitvaart te kunnen bekostigen. Maar vooral voor jongeren zal een dergelijk spaarbedrag niet reëel zijn.

Crowdfunding: wat je ook vaker ziet is dat vrienden of nabestaanden soms via crowdfunding geld inzamelen. Het nadeel is natuurlijk wel dat je afhankelijk bent van derden en je zo mogelijk niet genoeg bij elkaar krijgt.

Gemeentelijke uitvaart: dit is ook een mogelijkheid, maar dan ben je wel afhankelijk van de regels die er in je gemeente gelden. Die kunnen nogal verschillen. Met een beetje pech is de uitvaart heel minimaal en kunnen zelfs nabestaanden er niet bij aanwezig zijn.

Uitvaartverzekering: geldbedrag of in natura

Heb je een uitvaartverzekering afgesloten, dan ben je helemaal of voor het grootste deel verzekerd voor het afscheid. Daarin zijn er twee varianten:

 • Kies je voor een kapitaalverzekering, dan keert die na het overlijden een bepaald bedrag uit waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen regelen.
 • Met een naturaverzekering regel je een pakket aan diensten. Denk aan uitvaartverzorging, de aanschaf van een kist, het regelen van een afscheidsbijeenkomst en de crematie of begrafenis zelf. Vaak zit er ook een vrij besteedbaar bedrag in waarmee je wat extra’s kunt doen, zoals een koffietafel of andere, specialere wensen rondom het afscheid.

Ook dan zijn we er voor jou

De kosten van een uitvaart kunnen hoog oplopen. Om dit financieel op te vangen kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Hiermee krijgen nabestaanden de kosten (deels) vergoed en hoeven zij de uitvaart niet helemaal zelf te regelen. Wij bepalen graag samen met jou welke uitvaartverzekering bij je past. Neem daarvoor gerust contact op of loop even binnen bij een van onze kantoren. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Jongeren zonder uitvaartverzekering: kostenpost voor nabestaanden
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden