Je hebt extra geld: is aflossen op de hypotheek de beste keuze?

Gepubliceerd op 21 augustus 2023

De financiële foto

Je hebt een leuke som geld gespaard of misschien is er een bedrag vrijgekomen uit een lijfrente of erfenis. Er staat je in ieder geval een dusdanig bedrag tot je beschikking dat het zonde is om dat op een spaarrekening te laten staan. Je wilt er iets mee doen. Heb je een eigen huis, dan denk je al snel aan (extra) aflossen op de hypotheek. Zo gaan de maandlasten omlaag en dat is fijn. Toch? Maar is aflossen wel de meest verstandige keuze?

Denk aan je toekomst

Geld kun je maar één keer uitgeven. Los je af, dan is het niet meer beschikbaar op het moment dat je het mogelijk wél hard nodig hebt. Houd daarom altijd een buffer achter de hand voor onverwachte uitgaven. Heb je al nagedacht over je toekomst? Heb je bepaalde wensen of dromen? Misschien wil je minder gaan werken of eerder met pensioen? Dan is het fijn dat je jezelf van een aanvulling op je inkomen kunt voorzien. Ook bij onverwachte gebeurtenissen waarbij je arbeidsongeschikt raakt, krijg je met inkomensdaling te maken.

Kiezen voor aflossen of toch niet?

Waar je voor kiest, is uiteindelijk heel persoonlijk. Het is afhankelijk van je eigen behoeften en wensen en waar je je prettig bij voelt. Natuurlijk kan aflossen best interessant zijn, zeker in deze tijd. De spaarrente staat erg laag en de vermogensrendementsheffing is relatief hoog. Houd echter wel rekening met de geleidelijke afschaffing van de ‘Wet Hillen’: een huis bezitten met een kleine of geen hypotheekschuld wordt hierdoor jaarlijks toch een beetje duurder. Ook kun je niet altijd onbeperkt extra aflossen en kan het fiscale gevolgen hebben. Je kunt het geld ook gebruiken voor verbeteringen aan je huis door het te verbouwen en/of te verduurzamen. Dan heb je naast meer woongenot ook een toekomstbestendig huis.

Met beleggen zet je je geld in om er meer geld van te maken. Dit kan voor de langere termijn meer opleveren. Maar er zitten ook risico’s aan dat je de inleg kwijtraakt. Beleg dus nooit meer dan je kunt missen. Of kies je ervoor om geld opzij te zetten in een extra pensioenpotje zodat je minder afhankelijk bent van het pensioenfonds?

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om je geld slim in te zetten dan alleen aflossen op je hypotheek. Het is heel persoonlijk wat voor jou de beste keuze is. Zorg daarom voor inzicht in je financiële situatie.

Financieel gezond. Nu en later.

Het leven is onvoorspelbaar. Er kan van alles gebeuren dat invloed heeft op je financiële situatie op korte én lange termijn. Wat als er iets gebeurt dat je niet zag aankomen? Als je weet hoe je er financieel voor staat, kun je betere keuzes maken en gemakkelijker inspelen op onverwachte situaties.

Heb je een flink geldbedrag tot je beschikking, dan is er meer mogelijk dan alleen aflossen op je hypotheek. Laat jouw Veldsink Financiële Foto maken bij het kantoor bij jou in de buurt en weet waar je (straks) aan toe bent.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Je hebt extra geld: is aflossen op de hypotheek de beste keuze?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden