Invloed van extreem weer op je bedrijf

Gepubliceerd op 30 januari 2024

Onderneming

Langdurige droogte of juist flinke hoosbuien, al dan niet gepaard met storm, zorgen voor veel schade. We kennen allemaal de voorbeelden van ondergelopen huizen, omgevallen bomen of zware hagelbuien die kassen en gewassen vernielen. Ben jij je bewust van de risico’s van extreme weersomstandigheden voor jouw bedrijf en hoe je je hierop kunt voorbereiden?

Preventie: onderhoud je bedrijfspand

Als je je bedrijfspand goed onderhoudt, voorkom je al veel problemen zoals lekkages en overstromingen. Voor veel verzekeringen is goed onderhoud ook een voorwaarde voor dekking. Wat kun je nog meer doen om problemen te voorkomen?

Neerslag in de vorm van regen, sneeuw of hagel veroorzaakt vaak veel schade aan gebouwen door overstromingen of lekkages.

Met meer groen en minder tegels en asfalt kan regenwater in de bodem zakken. Als er op één plek teveel water of sneeuw op het dak blijft liggen, leidt dat mogelijk tot instortingsgevaar. Zorg daarom dat de afvoer van (smelt)water schoon is, zodat het goed weg kan stromen. Maak dakgoten en afvoerpijpen dus regelmatig schoon.

Als het vloerniveau van je pand iets hoger ligt dan de straat stroomt water niet meteen naar binnen. Een verhoogde drempel helpt ook. Plaats waardevolle goederen omhoog: op een stelling, pallet of houten blok, zeker als ze in de kelder staan.

Gaat het stormen? Zet alles wat los zit goed vast en controleer dit regelmatig. Denk bijvoorbeeld aan vlaggenmasten, dakpannen en reclameborden. Staan er bomen in de omgeving, haal de dode en losse takken weg zodat die bij harde wind geen schade toebrengen.

Met een bliksemafleider op het dak voorkom je dat de bliksem inslaat in je bedrijfspand. Wordt onweer voorspeld? Schakel dan de elektriciteit uit van apparatuur die niet aan hoeft blijven te staan voordat je het pand verlaat.

Vooral agrarische ondernemers lopen een groot risico bij langdurige droogte. Probeer water op te vangen met bijvoorbeeld een ondergrondse waterbuffer of regenton. Zo kun je dit water bij droogte weer gebruiken. Op een warme dag kan als gevolg van broei zelfontbranding ontstaan in hooibalen. Zorg voor een vorm van broeidetectie waardoor je het risico tijdig kunt signaleren.

Verzekeren tegen klimaatschade

De kans dat jouw bedrijf een keer getroffen wordt, is zeker aanwezig. Door preventieve maatregelen te treffen kun je de ernst van de gevolgen beperken om zo snel mogelijk weer verder te kunnen.

Een uitgebreide zakelijke opstalverzekering (gebouwenverzekering) verzekert je bedrijfspand, kantoor of winkel tegen materiële schade die ontstaat door regen en storm. Voor agrarische ondernemers, met name in de akkerbouw, bestaat er de brede weersverzekering.

Weet jij als ondernemer hoe je verzekerd bent tegen de gevolgen van extreme weersomstandigheden? Jouw zakelijk adviseur in de buurt helpt je graag met onafhankelijk advies op maat. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Invloed van extreem weer op je bedrijf
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden