In vijf stappen van bieden naar tekenen

Gepubliceerd op 04 september 2019

Hypotheken

Bieden op een droomwoning is voor veel mensen het spannendste deel van de huizenjacht. De vijf stappen van het eerste bod tot het koopcontract tekenen. Hoe gaat het in zijn werk – en hoe houd je je hoofd koel?

Stap 1: Check – dubbelcheck

Je wilt een bod op jouw droomhuis doen. Dan is het goed als je alle feiten op een rijtje hebt. De belangrijkste vraag is: hoeveel kun je lenen? Dan weet je hoe ver je kunt gaan met bieden. Jouw adviseur helpt je graag om erachter te komen hoeveel je maximaal kunt lenen voor een woning op basis van je inkomen. Maar minstens zo belangrijk is: tot hoever wíl je gaan? Want alleen jij bepaalt hoeveel een huis je waard is. Dit bepalen is gemakkelijker als je zoveel mogelijk weet over de waarde van een huis en de huizen in de straat. Die informatie kun je opvragen bij het Kadaster. Geen zin of tijd voor al dat uitzoekwerk? Laat de aankoop dan begeleiden door een aankoopmakelaar.

Stap 2: Bieden

Je weet hoeveel je droomhuis mag kosten en gaat je eerste bod uitbrengen. Ga voorzichtig te werk, en houd wat slagen om de arm. Zo kun je je bod ‘onder voorbehoud’ doen om nog onder de koop uit te kunnen. Onder voorbehoud van een bouwkundige keuring kun je de koop afwenden als bij een keuring blijkt dat er onverwacht veel extra kosten zijn. Met een onder voorbehoud van financiering kun je zonder boete van de koop af, als je de hypotheek niet rondkrijgt. Aan deze ontbindende voorwaarden zijn wel verplichtingen verbonden. Je moet bijvoorbeeld aantonen dat je alles hebt geprobeerd om de hypotheek rond te krijgen binnen de gestelde termijn. Check? Dan kan het grote wachten beginnen.

Stap 3: Onderhandelen 

De telefoon gaat: slecht nieuws, het bod is niet geaccepteerd. Niet getreurd. Het komt niet vaak voor dat de verkoper een eerste bod accepteert. In plaats daarvan doet hij of zij een tegenbod. Het spel is begonnen. Let op: vanaf nu wordt het steeds moeilijker om het hoofd koel te houden. Houd bij een tweede, misschien wel derde of zelfs vierde bod vast aan jouw plafond.

Stap 4: Taxeren

Het bod is geaccepteerd, gefeliciteerd! Maar wacht nog even met het ontkurken van de champagne. Eerst moet je nog het voorlopig koopcontract tekenen. Controleer deze goed voor je jouw handtekening zet. Daarna heb je nog drie tot vijf dagen om je te bedenken. Vergeet vooral niet zo snel mogelijk je hypotheekadviseur op de hoogte te brengen van het goede nieuws. Hij zal alles in gang zetten om de financiering rond te krijgen. Gemiddeld kost dat zes weken. Nog zo’n regeldingetje: de taxatie. De hypotheekverstrekker wil precies weten hoeveel de woning waard is. Alleen dat bedrag kun je lenen, als je financiën het toelaten. Is de woning minder waard dan wat je hebt geboden, dan kun je de woning kopen door het verschil uit eigen zak bij te betalen.

Stap 5: Tekenen

Alles achter de rug? Dan is het tijd voor de overdracht. Dit is het moment waarop je de sleutel krijgt van je nieuwe woning en officieel eigenaar wordt.  Dat doe je bij een notaris. Sommige verkopers, woningcoöperaties bijvoorbeeld, kiezen de notaris. In de meeste gevallen mag je zelf de notaris kiezen. Een rondje prijzen vergelijken kan dan de moeite waard zijn. De notaris maakt de hypotheekakte en leveringsakte op. Als je daar je handtekening onder zet, is het echt rond: de droomwoning is van jou. Laat maar knallen die kurken!

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
In vijf stappen van bieden naar tekenen
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden