Ik ben eigen baas… Hoe zorg ik voor mijn pensioen?

Gepubliceerd op 15 maart 2022

De financiële foto

Veel werknemers die in loondienst werken, krijgen via hun werkgever een pensioenregeling aangeboden. Als zelfstandig ondernemer of zzp’er gaat dit minder automatisch en ben je zelf verantwoordelijk voor een goede pensioenvoorziening. Om later ook de dingen te kunnen blijven doen die je graag wilt, adviseren wij je om hier dan wél even goed voor te gaan zitten.

Pensioen is niet alleen inkomen voor het moment dat je officieel met pensioen gaat, maar is ook van belang als je vóór die tijd komt te overlijden of arbeidsongeschikt raakt. Kortom, het is een regeling voor ‘na de arbeidzame periode’. Je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen met het opbouwen van een pensioenspaarpot.

Als zzp’er heb je net als iedereen recht op een AOW-uitkering, maar dat is een basisinkomen en voor de meesten niet voldoende om van te leven. Als ondernemer moet je meestal zelf voor een aanvullend pensioen zorgen. Dat regel je op verschillende manieren:

Aansluiten bij verplicht pensioenfonds

Sommige ondernemers bouwen pensioen op bij een bedrijfstakpensioenfonds. In sommige beroepen is deelname aan een beroepspensioenfonds verplicht. Vraag je pensioenadviseur of je verplicht bent om pensioen bij een bedrijfstak- of beroepspensioenfonds op te bouwen.

Zelf een pensioenvoorziening opbouwen

Bouw je als ondernemer zelf een pensioenvoorziening op, dan zet je, zolang je werkt, zelf geld apart voor later. Je maakt hierbij geen gebruik van fiscale aftrekmogelijkheden.

Geld apart zetten kan bijvoorbeeld via een spaarrekening of door geld te beleggen. Overweeg je te beleggen? Dan is het verstandig  je uitgebreid te laten adviseren.

Je kunt ook geld apart zetten via een lijfrente. Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je als lijfrente laat uitbetalen op het moment dat je stopt met werken. De premie is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. De lijfrentetermijnen (uitkeringen) worden te zijner tijd belast.

Oudedagsreserve in combinatie met sparen en lijfrente

Als zelfstandig ondernemer kun je een fiscale oudedagsreserve opbouwen. Dat doe je door een deel van je jaarlijkse winst opzij te zetten voor je oude dag. Let wel op: een oudedagsreserve is een fiscale reserve op je balans. Je bouwt dus niet werkelijk een pensioenvoorziening op, maar door de jaarlijkse toevoeging aan de reserve komen er middelen vrij waarmee je voor je oude dag kunt sparen of beleggen.

Je kunt er ook voor kiezen om je oudedagsreserve tussentijds te verlagen. Dan gebruik je het gespaarde bedrag als premie voor een lijfrente. De afname van de oudedagsreserve valt dan vrij in de winst en wordt belast. Daar staat tegenover dat de lijfrentepremie fiscaal aftrekbaar is. Per saldo is het daarmee een budgetneutrale actie.

Denk ook aan je nabestaanden

Het is altijd verstandig om in kaart te laten brengen of je voorzieningen ten behoeve van je partner en kinderen voldoende financiële ruimte geven om onbezorgd door te leven. Als het nodig is kun je extra maatregelen nemen. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat je nabestaanden financieel in de problemen komen vanwege de belastingheffing over de oudedagsreserve, kun je een belastingclaimverzekering afsluiten. Dit is een overlijdensrisicoverzekering waarbij het verzekerde bedrag gelijk is aan de te verwachten belastingclaim.

Risico van arbeidsongeschiktheid

Ten slotte vragen wij je aandacht voor het risico dat je arbeidsongeschikt raakt en de gevolgen hiervan voor je pensioen. Heb je hiertegen voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen?

Veldsink Financiële Foto

Het leven is onvoorspelbaar. Er kan van alles gebeuren, zowel positief als negatief, wat invloed heeft op je financiële situatie op korte én lange termijn. Dan is het fijn om te weten hoe de financiën ervoor staan. Daarom is het verstandig om je financiële situatie op tijd in kaart te brengen. Als je van tevoren weet wat je nodig hebt om jouw wensen uit te laten komen, dan kun je daar naartoe werken. En kun je beter inspelen op onverwachte situaties.

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor een goede pensioenvoorziening. Welke manier voor jou de beste is, kun je pas bepalen als je inzicht hebt in je persoonlijke financiële situatie. Loop daarom even binnen of maak een afspraak bij een van onze kantoren om de mogelijkheden te bespreken voor het maken van een Veldsink Financiële Foto.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Ik ben eigen baas… Hoe zorg ik voor mijn pensioen?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden