Hypotheek oversluiten: de 5 meest gestelde vragen

Gepubliceerd op 28 november 2019

Hypotheken

Zette je jaren geleden de hypotheekrente vast? Dan betaal je misschien wel twee of drie keer zoveel rente als het huidige lage tarief. Je hypotheek oversluiten kan dan een goede oplossing zijn. Of oversluiten voor jou voordelig is, is wel afhankelijk van de huidige hypotheek, de resterende looptijd, de voorwaarden en de kosten die bij oversluiten gerekend worden. We zetten hieronder de meest gestelde vragen op een rij.

Hypotheek oversluiten, wat is dat?

Een hypotheek oversluiten betekent dat je naar een andere geldverstrekker overstapt. Je sluit dan een nieuwe hypotheek af bij een andere geldverstrekker. Met de nieuwe hypotheek los je de oude hypotheek in één keer af.

Welke kosten moet ik maken als ik oversluit?

 • Bij het oversluiten van de hypotheek zeg je het bestaande hypotheekcontract op. Als je de hypotheek opzegt voordat de rentevastperiode voorbij is, betaal je meestal een boete voor de misgelopen rente-inkomsten aan de geldverstrekker. De boete verschilt per situatie. Deze is afhankelijk van onder andere de voorwaarden, de resterende rentevastperiode, de oude en de nieuwe rente en het percentage dat je jaarlijks boetevrij mag aflossen. De precieze rekenmethode vind je in de voorwaarden van de hypotheek. De boete kan onder voorwaarden overigens fiscaal aftrekbaar zijn.
 • Daarnaast krijg je ook te maken met kosten voor advies, de notaris, een taxatie en eventueel NHG. Net als bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Wat is het voordeel van oversluiten?

Het is natuurlijk prettig wanneer de kosten worden gecompenseerd door flink lagere maandlasten. De hypotheekrente is op dit moment zó laag, dat jij ook wellicht zou kunnen besparen op je maandlasten. Wegen de kosten voor het oversluiten op tegen het voordeel van de lagere hypotheekrente? Verdien je de kosten voor het oversluiten terug binnen de nieuwe rentevaste periode? Jouw adviseur helpt je graag bij het beantwoorden van deze vragen.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een hypotheek van € 100.000. Je huidige hypotheekrente is 5%. De kosten voor het oversluiten zijn € 5.000 Je kiest voor een nieuwe rentevaste periode van 5 jaar tegen 1,3%.

Het bruto voordeel van de lagere hypotheekrente bedraagt € 3.700 per jaar. De terugverdientijd is dan twee jaar. Daarna profiteer je van de fors lagere hypotheekrente. Let wel op: Als je een (bank)spaarhypotheek hebt, dan hoeft een lagere hypotheekrente niet te leiden tot lagere maandlasten.

Wanneer is oversluiten niet verstandig?

Als je de kosten voor het oversluiten niet binnen de nieuw te kiezen rentevastperiode terugverdient, is oversluiten niet verstandig. Ook kan het oversluiten van je hypotheek fiscale gevolgen hebben.
Ook belangrijk om te weten: in sommige gevallen kan een lagere hypotheekrente zelfs nadelig uitpakken. Heb je een (bank)spaarhypotheek, dan hoeft een lagere hypotheekrente niet te leiden tot lagere maandlasten. Want als de hypotheekrente daalt, daalt ook de spaarrente die je krijgt over het gespaarde kapitaal. Je moet dan extra inleggen om het aflosbedrag bij elkaar te sparen.

Kan ik mijn hypotheek oversluiten bij mijn eigen bank?

In de basis betekent oversluiten dat je overstapt naar een andere geldverstrekker. Het is echter ook mogelijk om bij je eigen bank of geldverstrekker een tussentijdse renteherziening te krijgen. In dat geval betaal je een boete en eventueel administratie- en advieskosten.

Meer weten over oversluiten? Maak dan een afspraak met jouw hypotheekadviseur op een van onze vestigingen.

 

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hypotheek oversluiten: de 5 meest gestelde vragen
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden