Kun je je huis kwijtraken als je de hypotheek niet meer betaalt?

Gepubliceerd op 24 november 2022

Hypotheken

Heb je een eigen huis, dan heb je waarschijnlijk ook een hypotheek afgesloten. Om deze lening te kunnen aflossen betaal je maandelijks een bepaald bedrag aan rente en aflossing. Maar wat gebeurt er als je de hypotheek niet meer kunt betalen? Bijvoorbeeld omdat je in financiële problemen bent gekomen. Kun je dan je huis kwijtraken?

Bij het afsluiten van je hypotheek ben je een betalingsverplichting aangegaan met je bank of hypotheekverstrekker. Je bent verplicht om maandelijks rente en aflossing te betalen. Als je, om wat voor reden dan ook, je hypotheek niet meer betaalt, ontstaat er een achterstand. In het uiterste geval kun je dan inderdaad je huis kwijtraken.

Betalingsregeling treffen

Hopelijk zal het zo’n vaart niet lopen. Eerst zal de hypotheekverstrekker contact met je opnemen om te kijken wat er aan de hand is. Nog beter is het natuurlijk om zelf contact op te nemen als je merkt dat je niet meer aan de maandbetaling kunt voldoen. Bijvoorbeeld omdat je je baan bent kwijtgeraakt. Je kunt met de geldverstrekker mogelijk een betalingsregeling treffen, bijvoorbeeld door het maandbedrag tijdelijk te verlagen.

Nationale Hypotheek Garantie

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? En raak je in de problemen door een scheiding, overlijden, niet-verwijtbare werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Binnen de NHG zijn er oplossingen mogelijk, zodat je hypotheeklasten weer betaalbaar worden en je je huis kunt behouden.

Verkoop van je huis

Zijn je financiële problemen groter en mis je meerdere betalingstermijnen? De bank kan dan besluiten om in actie te komen en je dwingen om je huis te verkopen. Je kunt eerst zelf proberen om je huis te verkopen, ook wel ‘onderhands verkopen’ genoemd. Je zet je huis dan op de gewone huizenmarkt te koop. Dat levert meestal meer geld op dan bij gedwongen verkoop. Dat laatste is het geval als je weigert je huis te verkopen. De bank kan dan je huis verkopen via een executieveiling.

Laat het zover niet komen

Je huis gedwongen verkopen wil niemand. Merk je dat je achterloopt in het betalen van je hypotheeklasten, trek dan tijdig aan de bel. Kijk met je geldverstrekker welke mogelijkheden er zijn om je hypotheek af te lossen. Misschien heb je recht op schuldhulpverlening. Of zijn er andere oplossingen voor jou.

Ook de adviseur van Veldsink adviseert je graag wat je het beste kunt doen in jouw situatie. Neem daarom gerust contact op als je vragen hebt of advies kunt gebruiken. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Kun je je huis kwijtraken als je de hypotheek niet meer betaalt?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden