Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

Gepubliceerd op 11 november 2020

Hypotheken

Wie als starter een huis wil kopen, kan tegenwoordig niet meer zonder eigen geld. Zo is het sinds enkele jaren niet langer mogelijk om de ‘kosten koper’ mee te financieren met je hypotheek. Gevolg: je dient het bedrag uit eigen zak te betalen. We leggen je in deze blog graag uit met welke bedragen je verder nog rekening moet houden, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Allereerst het goede nieuws: wanneer het kabinetsvoorstel door de Eerste Kamer wordt aangenomen, hoeven aspirant kopers van 18 tot 35 jaar vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen* bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop een stuk aantrekkelijker, want nu bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom. Op een woning van 3 ton scheelt dat maar liefst € 6.000,-.

Hypotheekadvies

De kosten voor hypotheekadvies variëren. Veldsink Advies biedt speciaal voor starters lagere tarieven. De onafhankelijke adviseur van Veldsink vergelijkt de rentes en voorwaarden van verschillende aanbieders op de markt. Hierdoor betaal je vaak iets meer dan bij de bank, maar uit onderzoek blijkt dat je dan doorgaans ook een lagere rente betaalt. En dat elke maand opnieuw. Over een langer periode scheelt dit al gauw duizenden euro’s.

Borgtocht NHG

Voor een woning met een koopsom tot maximaal € 325.000 (grens 2021) kan je kiezen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Behalve een rentekorting, levert dat ook een vangnet op bij onvoorziene omstandigheden. De kosten bedragen eenmalig 0,7 procent van de totale lening.

Notariskosten

De koper mag kiezen. Althans, als het om de notaris gaat. Je moet betalen voor een hypotheekakte en een leveringsakte en de inschrijving daarvan in het Kadaster. Het loont zeer de moeite om de notaristarieven te vergelijken, want ze lopen nogal uiteen. Reken op een bedrag tussen de € 750 en € 1700.

Taxatie en bouwkundige keuring

Voordat de hypotheekaanvraag door de geldverstrekker wordt goedgekeurd, is er een taxatierapport nodig. Dit kost rond de € 400. Voor een wat ouder pand is een bouwkundige keuring zeker geen overbodige luxe. Reken hiervoor op nog eens zo’n € 400. Die keuring is overigens geen verplichting, in tegenstelling tot de taxatie.

Bankgarantie

Met een bankgarantie regel je dat de bank garant staat voor de waarborgsom die je verschuldigd bent wanneer de koop onverhoopt niet door kan gaan. De waarborgsom bedraagt tien procent van de koopsom. De kosten voor een garantie zijn vervolgens doorgaans 1 procent van de waarborgsom.

Makelaarskosten

Heb je een aankoopmakelaar in de arm genomen, dan brengt ook dat kosten met zich mee. De tarieven variëren nogal. Denk aan tussen de 1,2 en 1,5% van de aankoopsom. Al zijn er ook makelaars die voor een vast bedrag werken.

Aftrekbaar

Een aantal van deze kosten kun je aftrekken wanneer je je aangifte inkomstenbelasting doet. Het gaat dan om de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek, de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor het taxatierapport én de kosten voor NHG. Een mooie aftrekpost!

Behoefte aan persoonlijk advies?

Een huis kopen is nu eenmaal één van de grootste financiële beslissingen in je leven. Onze adviseurs helpen je graag om een goede keus te maken.

*Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Let op: Dit voorstel is op het moment van schrijven nog niet definitief. De Eerste Kamer stemt erover op 15 december 2020.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden