Hoe voorkom je diefstal tijdens de vakantie?

Gepubliceerd op 10 augustus 2020

Financiële zekerheid

Vakantiegangers worden regelmatig het slachtoffer van criminaliteit. Toeristische bezienswaardigheden zijn voor zakkenrollers en dieven namelijk uitgelezen plekken om hun slag te slaan. Een goede reisverzekering (óók in Nederland) voorkomt dat jij met financiële schade blijft zitten, maar nog beter is het om diefstal geheel te voorkomen. Wij geven je graag een aantal tips om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken.

1. Verdeel je reisbagage

Het is verstandig om je reisbagage en kostbaarheden te verdelen. Reis je bijvoorbeeld met zijn tweeën, verdeel je spullen dan over meerdere koffers. Mocht één van de koffers kwijtraken, dan heb je altijd nog wat kleding etc. bij de hand. Ook pasjes en geld kun je verdelen zodat je tijdens de vakantie niet volledig zonder betaalmiddelen komt te staan.

2. Laat reisbagage nooit onbeheerd achter

Het lijkt vrij logisch dat je goed op je spullen let en je reisbagage dan ook nooit onbeheerd achterlaat. Toch gebeurt het nog vaak dat vakantiegangers hun reisbagage even uit het oog verliezen. En juist op dát moment slaan dieven toe. Zorg er dus altijd voor dat je de reisbagage niet uit het oog verliest. Moet je even naar het toilet, vraag dan je medereiziger op de spullen te passen.

3. Mijd volledig ingevulde adreslabels

Gebruik nooit adreslabels waar al je gegevens op vermeld staan. Iedereen weet dan waar je vandaan komt en dat je voorlopig niet thuis bent. Inbrekers zijn vooral op luchthavens actief aanwezig, zodat ze precies weten waar ze hun slag kunnen slaan. Je kunt volstaan met je naam en je mobiele telefoonnummer.

4. Berg kostbaarheden op in een kluis

Doe je hotelkamer altijd op slot en zorg dat je reisbagage is afgesloten door middel van een slot. Je paspoort, bankpasjes, creditcards, geld etc. berg je bij voorkeur op in een kluis. Wanneer je onderweg geld en bankpasjes meeneemt, draag dit dan altijd onder je kleding. Op deze manier maak je het voor zakkenrollers een stuk lastiger om je spullen af te nemen.

5. Pas op voor zakkenrollers

Probeer vooraf informatie in te winnen over de veiligheid van je vakantiebestemming. Grote steden zijn vaak erg riskant en de kans op diefstal is daar groter. Zakkenrollers gebruiken verschillende manieren om hun buit binnen te halen en worden hier helaas steeds handiger in.

6. Reisbagage in de auto

Diefstal van reisbagage is meestal niet verzekerd als deze gestolen wordt uit de auto. Leg je reisbagage daarom niet van tevoren in de auto, maar ga pas inpakken op de dag van vertrek. Zorg tijdens de reis dat je auto altijd in het zicht staat als je bijvoorbeeld even gaat tanken en doe de auto (ook al is het slechts een paar minuten) altijd op slot.

7. Treinreizen

Criminelen zijn dol op treinen. Als je even een dutje gaat doen is het vaak gemakkelijk om er met jouw reisbagage vandoor te gaan. Doe, indien mogelijk, je coupé daarom altijd op slot als je gaat slapen. Eventueel kun je de reisbagage vastmaken met een slot aan een bagagerek. Reizigers die met de trein naar Schiphol reizen moeten in de trein alert zijn. Op Schiphol zijn veelvuldig zakkenrollers en dieven actief.

8. Doe aangifte

Mocht er toch iets mis gaan, doe dan altijd aangifte bij de lokale politie en vraag om een kopie van het proces-verbaal. Een reisverzekeraar heeft namelijk bewijs nodig om een schadeclaim uit te keren. Hoe meer bewijsmateriaal een reisverzekeraar heeft, hoe sneller zij de schade kunnen afhandelen.

9. Vraag om een P.I.R. bij de vervoersmaatschappij

Bij vermissing/diefstal tijdens een vlucht, treinreis, busreis, etc. doe je aangifte bij de vervoersmaatschappij. Vraag hen altijd om een P.I.R. (Property Irregularity Report). Hiermee kun je aantonen dat je reisbagage verloren of gestolen is.

10. Maak kopieën van belangrijke documenten

Zorg dat je altijd in het bezit bent van kopieën van je belangrijke documenten. Als je paspoort bijvoorbeeld wordt gestolen, kan de ambassade sneller een vervangend reisdocument aanvragen als je kopieën kunt overhandigen. Je kunt de kopieën meenemen op vakantie, maar je zou ze bijvoorbeeld ook naar je eigen e-mailadres kunnen sturen. Dan kun je ze overal op de wereld opvragen.

We hopen dat je met deze tips onbezorgd kunt genieten van een topvakantie. Zorg desondanks voor een goede reisverzekering mocht het onverhoopt toch misgaan. Wij adviseren je hier graag bij.

 

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoe voorkom je diefstal tijdens de vakantie?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden