Hypotheekrenteaftrek daalt: hoe richt je je hypotheek hier het slimst op in?

Gepubliceerd op 25 mei 2021

Financiële zekerheid

De hypotheekrente die je betaalt, mag je sinds 2001 nog maar gedurende 30 jaar aftrekken van de belasting. Ook wordt de aftrek voor de kleine woningschuld over 30 jaar afgebouwd (Wet Hillen). Ben je grootverdiener? Dan ontvang je mogelijk nóg minder aftrek. In veel situaties is het dus verstandig om eens kritisch naar je hypotheek te (laten) kijken. Zijn er misschien andere fiscaal aantrekkelijke mogelijkheden voor handen? 

Als je een koophuis hebt en de hypotheekrente niet meer mag aftrekken van de belasting, kost je dat al snel honderden euro’s per maand. Zeker huiseigenaren die hun hypotheek tussentijds hebben aangepast en/of een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebben, gaan dat voelen in hun portemonnee. Er zijn meerdere scenario’s die mogelijk op jou van toepassing zijn:

Scenario 1: je hebt een (deels) aflossingsvrije hypotheek

Stel, je hebt een huis gekocht in 2001. Dan vervalt jouw recht op hypotheekrenteaftrek dus over 10 jaar. Maar wat kost je dat als je een (deels) aflossingsvrije hypotheek hebt? We geven een rekenvoorbeeld:

Jan en Mariska hebben in 2001 een hypotheek afgesloten van € 250.000. Ze lossen deze voor de helft af. In 2031 hebben ze dan nog een schuld van € 125.000, waarover ze 3% rente betalen. Door het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek kunnen ze deze € 3.750 niet meer aftrekken. Als zij nog wel een eigenwoningforfait* zouden moeten betalen, zijn ze netto bijna € 1.400 per jaar meer kwijt.

Scenario 2: je hebt je hypotheek tussentijds aangepast

Als je een lopende hypotheek in de tussentijd hebt aangepast, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing, kun je ook te maken krijgen met het vervallen van de hypotheekrenteaftrek.

Stel, je hebt in 2001 een huis gekocht en bent in 2016 verhuisd naar een ander koophuis. De kans is groot dat je de looptijd van de hypotheek opnieuw voor 30 jaar hebt laten vastzetten. De totale looptijd komt dan weliswaar uit op 45 jaar, maar je mag nog steeds maar over 30 jaar de rente aftrekken. Alleen als de lening voor het nieuwe huis hoger is, mag je over alleen dat stukje verhoging opnieuw 30 jaar de rente aftrekken.

Scenario 3: je hebt geen of een geringe woningschuld

Heb je geen of een geringe woningschuld, dan wordt de wordt de aftrek voor de kleine woningschuld conform de Wet Hillen over 30 jaar afgebouwd. Het percentage neemt jaarlijks af met 3,33%. Het gevolg van deze wet is dat je in 2021 nog maar 90% van het verschil tussen je eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten voor je eigen woning als aftrek krijgt. Vanaf 1 januari 2048 vervalt de aftrek helemaal.

Voorbeeld
In 2021 moet je voor je eigen woning € 1.200 eigenwoningforfait aangeven. Aan rente en aftrekbare kosten heb je € 1.000 betaald. Per saldo is je eigenwoningforfait dan € 200. Je aftrek voor geen of een kleine eigenwoningschuld is € 180 (= € 200 x 90%). Dat betekent dat het verschil van € 20 bij je inkomen opgeteld wordt.

Scenario 4: je bent grootverdiener en hebt geen of een kleine woningschuld

Heb je een ‘inkomen dat hoger is dan € 68.507? Dan krijg je te maken met een samenloop van de regeling ‘geen of een kleine eigenwoningschuld’ en de tariefsaanpassing voor de ‘aftrek eigen woning in de hoogste belastingschijf’. Dat kan betekenen dat je mogelijk nóg minder aftrek hebt.

Ook dan zijn we er voor jou

Er is geen kant-en-klare oplossing voor het (mogelijk) wegvallen van het recht op hypotheekrenteaftrek, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om hier fiscaaltechnisch slim mee om te gaan. Een kleine verandering aanbrengen in je hypotheek, kan op de lange termijn al grote financiële voordelen met zich meebrengen. Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee. Neem eens contact op met jouw lokale Veldsink kantoor. Ook dan zijn we er voor jou.

*Eigenwoningforfait: een bedrag dat de Belastingdienst bij je inkomen telt als je een koopwoning hebt die je hoofdverblijf is. De hoogte van het bedrag is een percentage van de WOZ-waarde van je woning.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hypotheekrenteaftrek daalt: hoe richt je je hypotheek hier het slimst op in?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden