Hoe check je de kwaliteit van een nieuw huis?

Gepubliceerd op 07 november 2018

Betalen en sparen

Droomhuis gevonden? Wacht nog héél even met tekenen, want voordat je koopt, wil je natuurlijk echt zeker weten dat er niets mis is met het pand. Tijd voor een grondige check, dus. Met deze zes tips koop je met een gerust hart een nieuwe woning.

1. Heb oog voor gebreken

Ook al ben je op slag verliefd op het huis: het blijft belangrijk om kritisch te blijven. Het kan helpen om vooraf een checklist op te stellen, of iemand mee te nemen die objectief is. Let bijvoorbeeld op lekkages, schimmel of scheuren in muren. Zijn er deuren die klemmen of ramen met enkel glas? Bekijk alle details in het huis én in de directe omgeving: wat is het uitzicht, heb je inkijk van buren, is het pand gehorig? Weeg alle minpunten mee als je een bod doet.

2. Maak zelf filmpjes of foto’s

Een bezichtiging duurt vaak maar kort. Een halfuurtje en je staat alweer buiten. Later kan blijken dat je niet alles goed hebt bekeken of opgeslagen. Hoe zagen de plafonds eruit, bijvoorbeeld? En hoe ruim oogde die keuken ook alweer? Een goede oplossing is om filmpjes of foto’s te maken. Zo kun je de bezichtiging in je eigen tijd nog eens rustig overdoen. Wie weet ontdek je zelfs dingen die je eerder over het hoofd zag. Let op: vraag de makelaar wel altijd om toestemming.

3. Spreek iemand in de buurt aan

Hoe mooi een huis ook is – als de buurt tegenvalt, kun je ‘m beter laten schieten. Kijk daarom goed naar de omgeving en knoop eens een praatje aan. Niet met de verkoopmakelaar, maar met iemand ‘in het wild’: een buurman of -vrouw, of de bakker op de hoek. Ze kunnen je veel vertellen over de kuren van de buurt. Is het een actieve wijk met gezellige barbecues, of gaat iedereen zijn eigen gang? Is er overlast van bedrijven of van hangjongeren? Een praatje met wat ‘locals’ geeft je snel een goede indruk.

4. Vraag naar het energielabel

Aan het energielabel lees je als koper af hoe energiezuinig de woning is. Dit heeft belangrijke consequenties voor je comfort én portemonnee. De labelklassen lopen van A t/m G. Een woning in klasse A betekent lage energierekeningen en een hoog wooncomfort. Omgekeerd kun je bij een klasse E-woning forse rekeningen voor gas en licht verwachten. Ook moet je niet opkijken van tochtige hoeken en kieren in huis. Hoe energiezuiniger je woning, hoe beter je bovendien voor het milieu zorgt. Ook nog eens goed voor je gemoed, dus.

5. Vraag het bestemmingsplan op

Je hebt een huis gevonden met uitzicht over een weelderig park. Dat is natuurlijk fantastisch. Maar weet je zeker dat het zo blijft? Om te voorkomen dat je over een jaar tegen een grote woontoren aankijkt, is het verstandig dat je het bestemmingsplan opvraagt voor je koopt. Al jaren voordat zo’n nieuwbouwproject van start gaat, legt de gemeente die plannen daarin vast. Vraag het bestemmingsplan gratis op bij de gemeente of ga naar ruimtelijkeplannen.nl.

6. Laat een bouwkundige keuring doen

Na een fikse herfstbui begint opeens het dak te lekken… Oeps! Om dit soort verborgen gebreken te ontdekken is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Doe dit voordat je het contract ondertekent. Een expert loopt het hele pand dan van onder tot boven na. Hij kijkt naar dingen als de bouwconstructie, elektra, verwarming, ventilatie en fundering. Vervolgens krijg je inzicht in de kosten van eventueel achterstallig onderhoud. Belangrijk informatie dus, om het pand op waarde te schatten én om goed te slapen na de aankoop ervan.

Alles gecheckt en ben je er helemaal zeker van dat dit jouw nieuwe huis is? Dan is het tijd om ook de rest te regelen! Maak een hypotheekafspraak met één van onze adviseurs bij jou in de buurt.

Bron: RegioBank

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoe check je de kwaliteit van een nieuw huis?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden