Hoe betaal je verstandig je studieschuld af?

Gepubliceerd op 07 februari 2022

Betalen en sparen

“Je studententijd is de mooiste tijd van je leven”, is een vaak gehoorde uitspraak. Nu valt dit met corona nog te bezien, maar duur is het zéker. Immers, het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) is geen suikeroom: zodra je klaar bent met studeren kan je zomaar met tienduizenden euro’s studieschuld opgezadeld zitten. Je komt voor allerlei keuzes te staan: kun je je geld beter gebruiken om versneld af te lossen of ga je beleggen? Moet je je lening afbetalen zodat je meer hypotheek kunt krijgen of kun je beter sparen voor je verhuiskosten? Wij zetten het voor je uiteen.

Snel aflossen of gehele termijn benutten?

Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Er zijn veel variabelen die je keuzes hierin bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de 0 procent rente die je nu over je studieschuld betaalt. Na afloop van je opleiding wordt de rente steeds voor vijf jaar vastgezet. De rente kan dus omhoog gaan.

Nu is het aannemelijk om te denken dat de inflatie ervoor zorgt dat jouw schuld over een langere periode ook een stuk minder waard wordt. Dat pleit misschien voor langzaam aflossen. Echter, een hogere inflatie gaat meestal gepaard met hogere rentestanden. En dat heft dan het voordeel van inflatie weer op. Daarnaast kan geld ook méér waard worden (deflatie) waardoor je schuld een zware last blijft.

Of je versneld moet aflossen ligt er ook aan of je nog andere leningen hebt. Het is verstandig om altijd eerst de lening af te lossen waarover je de meeste rente betaalt.

Extra aflossen of beleggen?

Ook dit is een zeer persoonlijke afweging. Met beleggen is er een kans dat je geld op langere termijn groeit, zodat je over een jaar of tien meer geld hebt en je schuld gemakkelijker kunt afbetalen. Maar beleggen kent altijd risico’s. Je kunt je inleg verliezen. Daarnaast moet je voldoende discipline hebben om het geld dat je opzij zet, daadwerkelijk te gebruiken voor een schuldaflossing.

Studieschuld aflossen voor hogere hypotheek?

Een lening bij DUO maakt dat je minder hypotheek kunt krijgen. In het oude systeem kreeg je ongeveer het dubbele van je schuld minder aan hypotheek. Een schuld van 15.000 euro betekende dus 30.000 euro minder aan hypothecaire lening. In het nieuwe systeem is de vermindering in hypotheek ongeveer gelijk aan het bedrag van je schuld.

Het is goed om te weten dat banken geen rekening houden met je reguliere aflossingen. Zij rekenen met het beginbedrag van je schuld. Je kunt dus overwegen om je aflosschema aan te passen door een extra aflossing op je lening te doen. Sommige geldverstrekkers geven je daardoor meer leencapaciteit. Als je kort na afronding van je studie een hypotheek wilt nemen, kan vlug aflossen daarom verstandig zijn. Maar let op: je hebt dan minder geld om te gebruiken voor kosten rondom de woning waar je intrekt. Denk aan de overdrachtsbelasting, kadasterkosten, verhuiskosten en inrichting. Goed om hier een verstandige afweging in te maken.

Ook dan zijn we er voor jou

Je ziet: er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe en binnen welke termijn je het beste  je studieschuld kunt afbetalen. Het is een heel persoonlijk vraagstuk. Praat er eens over met één van onze financieel adviseurs bij jou in de buurt. Ook dan zijn wij er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Hoe betaal je verstandig je studieschuld af?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden