Heeft de oorlog in Oekraïne invloed op mijn zakelijke verzekeringen?

Gepubliceerd op 31 maart 2022

Verzekeringen

De oorlog in Oekraïne heeft nogal wat impact op de wereld. Voor jou als ondernemer kan deze situatie ook van invloed zijn op je zakelijke verzekeringen. In welke mate is mede afhankelijk van je activiteiten. In hoeverre heeft de oorlog invloed op jóuw zakelijke verzekeringen?

Cyberverzekering

Voor elke ondernemer geldt dat het belangrijk is om de cyberveiligheid van het bedrijf op orde te brengen. Cyberverzekeringen richten zich immers niet specifiek op bedreigingen uit een bepaald land of een bepaalde regio en kennen daardoor in de regel geen uitsluiting(en). Toch kan het in sommige verzekeringsvoorwaarden als uitsluiting zijn meegenomen: heb je schade opgelopen door een oorlog, dan krijg je deze niet vergoed.

Zakelijke reisverzekering

Er geldt een negatief reisadvies voor Oekraïne (code rood). Voor de landen die grenzen aan Oekraïne en Rusland gelden aangescherpte reisadviezen. Wie daar toch naar toe gaat, kan zich niet beroepen op de reisverzekering wanneer er iets gebeurt dat te maken heeft met de oorlog. Daarnaast is er vaak geen dekking op de annuleringsverzekering.

Goederentransportverzekering

Een aantal goederentransportverzekeringen kent een ‘M3’-clausule. Die clausule verzekert het oorlogs- en stakersrisico mee voor goederen aan boord van zeeschepen en luchtvaartuigen, wanneer deze onverwachts met een oorlogssituatie te maken krijgen. In het geval van Oekraïne is op dit moment geen sprake meer van een onvoorziene situatie. Daarom beëindigen veel verzekeraars deze dekking voor dat gebied.

Kredietverzekering

Lever je producten of diensten aan debiteuren die gevestigd zijn in de Oekraïne? Dan kun je besluiten om dit risico te heroverwegen en bijvoorbeeld overgaan op vooruitbetaling. Kredietverzekeraars kunnen besluiten om de dekking die ze bieden aan leveranciers, aan te passen. Het gaat dan om de dekking, maar ook om premie en voorwaarden.

Bedrijfsschadeverzekering

Loopt je bedrijf inkomsten mis door de situatie? Een reguliere bedrijfsschadeverzekering geeft hiervoor geen dekking. Zo’n verzekering is voor schade als gevolg van een brand of storm waardoor je bedrijf een tijdje stil ligt. Schade als gevolg van oorlog is in de regel uitgesloten.

Fysiek aanwezig in Oekraïne?

Ben je ondernemer in Oekraïne en/of heb je ter plaatse medewerkers? Houd er dan rekening mee dat de ziekteverzuimverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering een uitsluiting kennen voor letsel als gevolg van oorlog. Zorg er in ieder geval voor dat je geregistreerd staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze oplossingen helpen je vooruit

Vergeet niet dat verzekeraars verschillende voorwaarden kunnen hanteren. Wil je precies weten hoe jouw verzekeraar omgaat met de situatie die op jouw onderneming van toepassing is? Neem dan even contact op met je Veldsink adviseur in de buurt. Onze oplossingen helpen je vooruit.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Heeft de oorlog in Oekraïne invloed op mijn zakelijke verzekeringen?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden