Heb jij genoeg inkomen vanaf je pensioen?

Gepubliceerd op 21 juni 2021

Pensioen

Pensioen: mogelijk nog ver weg, maar noodzakelijk om goed over na te denken! Heb je voldoende inkomen vanaf jouw pensioengerechtigde leeftijd? Ben je IB-ondernemer of particulier, dan zijn er mogelijkheden om voor je pensioen te sparen of aan te vullen. Misschien is het voor jou verstandig om je jaar- en reserveringsruimte te gebruiken ter aanvulling op je AOW en pensioen. Voor de IB-ondernemer is de (fiscale) oudedagsreserve ook een optie. Maar wat betekenen die termen nou eigenlijk? En hoe werkt het precies? We leggen het je graag uit.

Jaarruimte

Jaarruimte ontstaat als er een jaar eerder minder pensioen is opgebouwd dan wettelijk gezien is toegestaan. Hierdoor ontstaat een zogenaamd pensioengat. Door minder pensioen op te bouwen dan wettelijk is toegestaan, heb je mogelijk te weinig inkomen om aan je wensen te kunnen voldoen. Met het benutten van de aanwezige jaarruimte, is het mogelijk om fiscaal gunstig te sparen voor een aanvulling op je pensioeninkomen.

Jaarruimte mag je belastingvriendelijk op een lijfrentespaarrekening of -verzekering storten. Als er een mogelijkheid bestaat om bij te sparen binnen de lopende pensioenregeling, mag het daar ook voor ingezet worden. De inleg, gemaximeerd op de beschikbare jaarruimte, mag afgetrokken worden van het inkomen in box 1, waardoor je minder belasting betaalt. Ontvang je later een uitkering? Dan zul je wél belasting moeten betalen. De kans is echter groot dat je na de AOW-gerechtigde leeftijd minder belasting gaat betalen over het inkomen.

Berekenen jaarruimte

Het berekenen van de jaarruimte is vrij eenvoudig, de Belastingdienst heeft hier een handige tool voor. Om de berekening te kunnen maken, heb je de volgende gegevens nodig;

 • Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Hierop staat met welk bedrag je pensioen vorig jaar is gegroeid
  (Factor A);
 • Jaaropgave van je werkgever met hierop je jaarinkomen;
 • Ben je ondernemer? Dan is de winst uit onderneming nodig.

Reserveringsruimte

Heb je de beschikbare jaarruimte nog niet gebruikt? Dan praten we over reserveringsruimte. Je mag de reserveringsruimte over de afgelopen 7 jaar benutten.
Let wel op, want ook de reserveringsruimte die gebruikt kan worden is gemaximeerd. Als je teveel inlegt, kan dat nadelige gevolgen hebben. Binnen 3 maanden na de storting is dit nog zonder fiscale gevolgen terug te draaien. Na deze periode is het mogelijk een saldoverklaring op te vragen via de Belastingdienst waaruit blijkt dat een deel van de inleg niet fiscaal aftrekbaar is geweest. Op basis van deze verklaring zal bij de uitkering dit deel onbelast uitgekeerd worden.

Fiscale oudedagsreserve

Ben je IB-ondernemer, dan is de fiscale oudedagsreserve ook een optie om te sparen voor je pensioen, door elk jaar een gemaximeerd deel van de winst te reserveren. Om in aanmerking te komen voor deze regeling, gelden de volgende voorwaarden. Je:

Door de winst te verlagen met de fiscale oudedagsreserve, wordt de te betalen belasting verlaagd. Over de waarde zal uiteindelijk inkomstenbelasting afgedragen moeten worden.

De waarde wordt op de balans benoemd, maar het is verstandig hier daadwerkelijk geld voor apart te zetten. Dit kan uiterlijk gebeuren als je het bedrijf beëindigt, maar ook eerder. Als de verkoop van de onderneming tegenvalt, kan dat een probleem opleveren. In plaats van een aanvulling op je pensioen blijf je achter met een belastingschuld.

Ook dan zijn we er voor jou

Weet jij of je genoeg inkomen hebt vanaf het moment dat je met pensioen gaat? Is het verstandig om je jaar- en reserveringsruimte te gebruiken ter aanvulling op je pensioen en AOW? Wil je de mogelijkheden van de fiscale oudedagsreserve in kaart brengen? Onze adviseurs zijn je graag van dienst om dit samen met jou te bepalen en je van goed advies te voorzien. Neem contact op met een adviseur in de buurt. Ook dan zijn we er voor jou.

Direct contact
Stel uw vraag
Afspraak maken
Heb jij genoeg inkomen vanaf je pensioen?
Direct contact

Veldsink Advies, Nuenen

 • Telefoon

  040-2635900
 • E-mail

  nuenen@veldsink.nl
 • Adresgegevens

  Park 26 - 28
  5671GA Nuenen

 • Openingstijden

  Van maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 17:00 uur *

Stel uw vraag

Wij staan u graag te woord! Vul uw vraag en gegevens in en wij reageren zo snel mogelijk.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Afspraak maken

 • DD dash MM dash JJJJ
 • Hidden